Istraga

Traže se mjere zabrane za osumnjičenog za zločine u Livnu

Vijesti / Flash | 27. 02. 2015. u 15:20 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo zatražilo je zabranu sastajanja sa suučesnicima i svjedocima za Zdenka Andabaka, osumnjičenog sa još dvije osobe za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Livna. Obrana se usprotivila ovom prijedlogu.

Tužiteljstvo vodi istragu protiv Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića zbog sumnje da su sudjelovali u napadu na srpske civile, koji su pretresani, zatvarani u logore, mučeni i ubijani.

Prema tužitelju Sedinu Idrizoviću, svjedoci su kazali da je vojna i civilna policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sudjelovala u odvođenju stanovništva, pretresanju njihovih stanova, te da su tijekom boravka u školi 'Ivan Goran Kovačić' mučeni 'od osumnjičenih i Vojne policije'.

Tužitelj je rekao da – zbog bojazni od uticaja na svjedoke, ali i 'dogovora sa suizvršiteljima koji su nedostupni Tužiteljstvu, a čiji je identitet poznat osumnjičenom' – za Andabaka traži zabranu sastajanja sa suizvršiteljima i svjedocima. Obrana je zatražila da se prijedlog odbije, te kazala da im nije poznato tko su suučesnici i svjedoci.

Branitelj Bajro Čilić je istaknuo da je njegov branjenik 'radio što mu je bilo zapovjeđeno' i da 'određene ljude nije ni vidio jer je bio na raznim terenima, a u Livnu maksimalno 17 dana u tom razdoblju'. On je zamolio da Sud ima u vidu da je Andabak obiteljski čovjek i 'da ga sve teško iscrpljuje'.

Zdenko Andabak već ima određene mjere zabrane u drugom predmetu, u kojem je optužen da je u srpnju 1993. godine sudjelovao u ubojstvu dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, te nečovječno postupao prema jednoj osobi. Odluku o ovom prijedlogu Sud će naknadno donijeti. Sud BiH je ranije odredio pritvor Muamiru Jašareviću i mjere zabrane Seadu Velagiću, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close