Trajni prekid vatre

Trajno primirje Izraela i Palestine; EU i SAD: Potrebno poštovati uvjete primirja i pomoći Gazi

Vijesti / Flash | 26. 08. 2014. u 21:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je priopćio da je prihvatio prijedlog koji se odnosi na trajno primirje s Palestincima postignuto pod posredništvom Egipta, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor za AA je potvrdio da je Izrael prihvatio primirje s Palestincima.

"Prihvatili smo trajno primirje pod posredovanjem Egipta", kazao je Palmor. Naglasio je da će naknadno biti poznati detalji i uvjeti postignuti u vezi s trajnim primirjem između dvije strane.

S druge strane, brojni stanovnici Gaze su nakon postizanja primirja izišli na ulice, noseći zastave Hamasa i Fataha kako bi proslavili, kako kažu, pobjedu za palestinski narod. Na izraelskim televizijskim kanalima navodi se kako je značajno da je postignuto primirje.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, nakon što su izraelska i palestinska strana u utorak na sastancima pod posredništvom Egipta postigli primirje, potvrdio da je postignut potpuni prekid sukoba.

"Postignut je potpuni prekid vatre. Civili su bili najveća žrtva agresije na Gazu. Sada ćemo razgovarati o tome da se stanovnicima u Gazi dostavi pomoć. Sada ćemo više razgovarati o potrebema stanovnika Gaze", ukratko je istaknuo Abbas.

Europska unija (EU) je izrazila veliko zadovoljstvo trajnim primirjem koje su postigli Izrael i Palestina u Kairu, napominjući kako je vrlo značajno da se primirje održi kako bi na Bliskom istoku zavladao mir i stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, u priopćenju EU-a navedeno je da izraelska i palestinska strana sada moraju ispoštovati ono što su dogovorili.

"Pozivamo sve strane da se pridržavaju uvjeta koje su usuglasili u primirju", navodi se u priopćenju.

Brisel je posebno naglasio ulogu Egipta u postizanju trajnog primirja kojim su okonačni sukobi Izraela i Palestine i zaustavljeno nasilje u Gazi. Izrael je ranije priopćio da je prihvatio prijedlog koji se odnosi na trajno primirje s Palestincima postignuto pod posredništvom Egipta.

Američki državni tajnik John Kerry je izjavio da Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju trajno primirje koje su danas postigli Izrael i Palestina, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry je apelirao na obje strane da poduzmu sve potrebne napore kako bi ispoštovali dogovoreno primirje i kako bi se pridržavali uvjeta koje su dogovorili.

"Nadamo se da će ovo primirje biti trajno i da će značiti kraj raketnim i zračnim napadima. Vjerujemo da će ovo primirje voditi trajnom okonačnju sukoba i nesuglasica između Izraela i Palestine", istaknuo je Kerry.

Dodao je da je sada vrlo značajno da se dostavi humanitarna pomoć stanovnicima Gaze kako bi se normalizirao život na tom području.

"Potrebno je stanovnicima Gaze, ali ne i Hamasu i drugim terorističkim organizacijama, uputiti humanitarnu pomoć. SAD su spremne da zajedno sa svojim saveznicima pokrenu sveobuhvatnu obnovu Gaze", rekao je Kerry.

Kopirati
Drag cursor here to close