Norman Atlantic

Trajekt spašen, požar pod kontrolom - evakuaciju otežava jak vjetar

Vijesti / Flash | 28. 12. 2014. u 21:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje jedna osoba je poginula, a stotine su još zarobljene na talijanskom trajektu sa gotovo 500 ljudi na kojem je rano jutros kod grčke obale izbio požar.

U cjelodnevnoj akciji spašavanja 466 putnika i članova posade trajekta "Norman Atlantic", koji je poslao poziv u pomoć 44 nautičke milje od otoka Krfa, evakuirano je oko 160 ljudi, a operacija je otežana zbog veoma jakog vjetra i visokih valova.

Trajekt "Norman Atlantic" prevozio je 222 automobila, 411 putnika i 55 članova posade, a požar je izbio u dijelu sa vozilima.

Talijanska obalna straža potvrdila je da je izvukla tijelo muškarca iz vode, ali nije poznat identitet i nacionalnost žrtve. Rečeno je i da su nakon više pokušaja spasitelji uspjeli trajekt privezati za brod tegljač kako bi ga stabilizirali i ubrzali evakuaciju.

Sedam trgovačkih brodova napravilo je krug oko trajekta kako bi ga zaštitili od vjetrova koji dosežu 100 kilometara na sat, dok četiri talijanska i grčka vatrogasna plovila pokušavaju prići da ugase požar, rekli su grčki dužnosnici.

Putnici koji su sa zapaljenog trajekta nazvali grčke televizijske stanice govorili su o dramatičnoj situaciji na brodu, koji se zapalio nešto prije šest sati po lokalnom, odnosno pet sati po srednjoeuropskom vremenu, a plovio je iz grčke luke Patras prema talijanskoj luci Ancona.

"Gorimo i tonemo, nitko nas ne može spasiti", rekao je u telefonskom razgovoru putnik Nikos Papatheodosiou za jednu grčku televiziju. "Molim vas pomozite nam! Ne ostavljate nas!", kazao je prije nego što se veza prekinula.
‘’Nalazimo se na gornjoj palubi, mokri smo, hladno nam je i kašljemo zbog dima. Tu su žene, djeca i stariji ljudi“, rekao je putnik Giorgos Styliaras za Mega TV.

Drugi putnik je naveo da im se ‘’cipele tope’’ od vrućine izazvane požarom, kada su se okupili kod recepcije na brodu.

"Posada je pokušala da spusti čamce za spašavanje, ali nismo svi mogli da uđemo u njih. Nije bilo nikakve koordinacije", rekao je jedan putnik i dodao: "Mrak je, a donji dio trajekta gori. Mi smo na palubi i možemo da vidimo kako nam se približava jedan čamac. Izvadili smo pojaseve za spašavanje, pokušavamo da se spasimo.”

‘’Radimo sve što možemo da spasimo ljude na brodu i nitko neće ostati bez pomoći u ovoj teškoj situaciji. Ovo je jedna od najkompliciranijih operacija spašavanja koju smo ikada imali“, rekao je grčki ministar Miltiadis Varvitsiotis.

Kopirati
Drag cursor here to close