sijači mržnje

Tomislavgrad: Pijani napadači i užareni anonimci sa strane

Vijesti / Flash | 16. 08. 2015. u 07:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne samo ja osobno, nego i svi naši politički partneri različitih političkih opcija zgroženi smo i iznenađeni huliganskim napadima grupe pijanih osoba, koje su u ranim jutarnjim satima, nakon očitog pijančevanja i prolaska kroz našu općinu, svoj boravak u Tomislavgradu iskoristili da bi iskazali svoju neljudskost prema bošnjačko-muslimanskim stanovnicma u selu Omerovićima'', navodi se u priopćenju za javnost naćelnika Općine tomislavgrad Ivana Vukadina povodom napada na džamiju u selu Omerovići.

Vukadin ističe kako povodom ''huliganskog zastrašivanja i pokušaja napada'' na vjerski objekt tomislavgradskih stanovnika u selu Omerovićima izražava solidarnost s napadnutim i oštećenim građanima.

''Iako još nisu poznati svi podaci o počiniteljima, već sada je jasno da se očito radilo o osobama koje nisu iz naše općine, a taj podatak nas posebno zgražava jer pokazuje da je nekim osobama, koji ovdje ne žive, stalo da dobar i primjeran suživot u našoj općinu dovedu u pitanje'', navodi Vukadin i ističe kako je Općinu Tomislavgrad ''kroz čitavu povijest, izuzevši pojedinačne ispade, krasio suživot i obostrano poštivanje pripadnika svih vjeroispovijesti''.

''Napad na bilo koga, pogotovu napad na vjerske objekte i simbole, je za nas kao političare, vjernike i Hrvate neprihvatljiv i mora biti osuđen u svakom obliku i svim pravno dopuštenim sredstvima. Općinu Tomislavgrad čini većinom katoličko hrvatsko pučanstvo pa nas i kao katolike i Hrvate vrijeđa da pijani huligani iskaljuju svoje niske strasti da bi napadali naše sugrađane'', navodi općinski načelnik.

Dodao je kako od policijskih vlasti očekuje da bez rezerve razjasne tko su počinitelji zastrašivanja i prijetnji, te da budu privedeni pravosudnim organima kao opomena svima onima koji misle da mogu bez problema prijetiti bilo kome.

''Nažalost svjedoci smo da se i ovakvi huliganski ispadi u jednom dijelu medija koriste da bi se podgrijale nepostojeće nepodnošljivosti, a očito je naša općina trn u oku baš nekima koji bi rado vidjeli sukobe. Isto tako smo svjedoci da se, pogotovu po društvenim mrežama i u komentarima na huškačke članke, javljaju sijači mržnje i netrpeljivosti koji pozivaju na sukobe i još veće netrpeljivosti. Kao općinska vlast očekujemo od bosanskohercegovačkih organa sigurnosti da konačno počnu primjerno se ponašati i prema onima koji siju mržnju i zlo pod krinkom anonimnosti, te da svi zajedno pokažemo nasilnicima da nema tolerancije prema ničijem teroru i zlostavljanju'', naveo je Vukadin.

Istaknuo je kako se namjerava aktivno uključiti u borbu protiv annonimnih huškača koji, ''pogotovu iz zemalja zapadne Europe, siju sjeme mržnje i prijetnje sigurni da im nitko ne može ništa jer su skriveni pod pseudonimima''.

''Bosna i Hercegovina je država tri naroda i više vjera, svaki napad na vjerske simbole bilo kojega naroda u bilo kojem kraju zemlje je napad na život i dostojanstvo svakoga od nas. Našim gostima iz drugih općina i krajeva, koji dolaze da bi sijali nemir i uništavli ono što mi svi, muslimani i katolici Tomislavgrada, godinama gradimo, poručujemo da ćemo biti izrazito temeljiti u sprječavanju bilo kakvih i bilo čijih nereda'', naveo je između ostalog Vukadin.

Podsjećamo, u subutu ujutro, oko 5.30 sati, skupina od desetak mladića dovezla se u duvanjsko selo Omerovići te ispred džamije postavila plinsku bocu. Razbili su stakla na automobilima i obiteljskoj kući da bi se potom udaljili u pravcu Posušja.

Kako doznaje Bljesak.info iz policijskih izvora, privedeno je nekoliko osoba iz Posušja te državljana Švicarske, koji su porijeklom iz Posušja.

Kopirati
Drag cursor here to close