Bevanda

To što nas svi vole trebali bi pokazati kroz donatorsku konferenciju

Vijesti / Flash | 26. 06. 2014. u 06:35 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Parlamentarna većina se formira od slučaja do slučaja, tu više nema stabilnosti i imamo i neke čudne dogovore'', izjavio je u intervjuu Nezavisnim novimnama predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda ističući kako se događa da zakoni jednoglasno prođu u Vijeću ministara, a da u parlamentu ne dobiju potporu.

Bevanda je rekao kako Vijeće ministara otežano funkcionira ali napomenuo kako je uputio dopis svim političkim strankama da upute prijedlog kandidata za nove ministre kako bi mogao provesti potrebnu proceduru.

''Nažalost, nitko se nije javio'', rekao je, a na pitanje hoće li mandat korektno privesti kraju odgovorio je kako ne dopušta da se sjednice Vijeća ministara pretvore u kazalište.

Bevanda se osvrnuo i na poplave u BiH te na činjenicu da izvanderno stanje nije proglašeno na razini države.

''Mi imamo okvirni zakon koji regulira pitanje katastrofa i način spašavanja i tim zakonom je sve propisano. Na osnovu tog zakona je formirano Koordinacijsko tijelo, koje ima sve ovlasti za izvanredne situacije i jedino ono može predložiti Vijeću ministara proglašenje izvanrednog stanja. Druga razina koja to može predložiti su dva entiteta i distrikt Brčko'', kaže Bevanda i ističe kako Vijeće ministara do danas nije dobilo izvješće Koordinacijskog tijela, mada je to bilo najavljeno još prvih dana.

''Znači, nismo imali zakonske osnove da proglasimo izvanredno stanje.Ja sam od predsjedatelja tog tijela, gospodina Mladena Ćavara (zamjenik ministra sigurnosti BiH), koji je imenovan 2012. godine, u više navrata tražio izvješće i, evo, najavljeno mi je da bi to trebalo doći'', rekao je Bevanda.

Dodao je kako su Republika Srpska i Distrikt Brčko imali primjedbe na konačno izvješće o poplavama te pojasnio djelovanje vijeća ministara s preusmjeravanjem novca za pomoć poplavljenima.

''U okviru nadležnosti koje ima, Vijeće ministara je hitno reagiralo i u dogovoru s Bruxellesom preusmjerili smo 42 milijuna eura iz IPA fondova, a to su neiskorištena sredstva iz prethodnih godina i to je u fazi odobrenja. Drugo, na prošloj sjednici Vijeća ministara izvršili smo preusmjeravanje iz IPA za 2014. godinu još 15 milijuna eura. Ispregovarali smo s Razvojnom agencijom Svjetske banke još 100 milijuna dolara kredita, po IDA uvjetima. To je, znači, stopa od 1,25 posto, s 10 godine grejs perioda. I to je u fazi odobrenja. Isto tako smo u Fiskalnom vijeću s MMF-om postigli dogovor i osigurali, po povoljnim uvjetima, nešto manje od 200 milijuna KM'', rekao je Bevanda i naglasio kako su to sredstva za brzu intervenciju koja nemaju veze s ranije odobrenim kreditom MMF-a.

Dodao je kako je upućen zahtjev za preusmjeravanje 15 milijuna dolara saudijskog kredita i da se čeka odobrenje.

''Dakle, to su konkretne stvari. Dalje što slijedi je donatorska konferencija, na kojoj će biti tretirana i Srbija, i mislim da je konačno da će ona biti održana 16. srpnja, a osnova za sve bit će izvješće o poplavama, koje će u međuvremenu biti usuglašeno. Iskreno se nadam da će ova ljubav, to što nas svi vole, biti efektuirana kroz tu donatorsku konferenciju'', rekao je Bevanda.

Istaknuo je kako bi bilo ''prestrašno, preružno, da to ne bude usmjereno prema čovjeku koji je stradao'' te da je u ovom trenutku oko 40.000 ljudi u prihvatnim centrima.

''Ovo zaista nije vrijeme ni za kakvu politizaciju, zlouporabu ili sakupljanje jeftinih političkih bodova. Iskreno se nadam da će svi biti odgovorni, kako ne bismo zbog moguće neozbiljnosti drugi put doživjeli egzodus. To bi bilo pretragično'', rekao je Bevanda.

Potvrdio je i da je zaprimljeno pismo njemačke kancelarke Angle Merkel s pozivom na konferenciju o zapadnom Balkanu krajem kolovoza.

''Na ruke sam dobio pismo gospođe Merkel, koja me je pozvala, kao i ministra vanjskih poslova i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Istina, u tom dopisu ne stoji tko će još biti pozvan, ali ima vremena. U svakom slučaju, kada je inicijator skupa jedna tako ekonomski jaka država Europe i svijeta, onda bi to trebali pokušati iskoristiti kao jednu pozitivnu šansu i priliku, a ne da trčimo nazad kući i pričamo priče je li nam gospođa Merkel nešto kazala ili ne. To će biti pretransparentan skup, a naknadno ćemo saznati koncepciju'', rekao je Bevanda i untervjuu Nezavisnim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close