Prijete klizišta

Tlo i dalje drhti: U Nepalu poginulo više od 3.300 ljudi

Vijesti / Flash | 27. 04. 2015. u 06:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj poginulih u jakom potresu koji je u subotu pogodio Nepal raste iz sata u sat, a jutros je policijski dužnosnik objavio da je poginulo 3.218 osoba.

U službenom priopćenju vlasti se navodi kako se za sada zna da je u zmljotresu poginulo više od 3.300 ljudi, od kojih samo u Nepalu 3.218, oko 90 ljudi je izgubilo život u susjednim zemljama, uključujući najmanje 67 u Indiji i 20 u Kini.

Glavni grad se nalazi u ruševinama, a desetine tisuća stanovnika provelo je noć na ulici u improvizovanim šatorima od palstičnih folija, koji nisu mogli mnogo da ih zaštite od jakih kiša, dok se podrhtavanje tla nastavilo.



Zemljotres je izazavao lavinu na Mont Everestu, koja je zatrpala bazni logor i ubila najmanje 18 planinara, a u nedjelju se angažirani helikopteri da spašavaju ozlijeđene.

Na planini je bilo na stotine stranih planinara, koji su se okupili na početku godišnje sezone uspona, tako da prave razmjere katasrofe nije bilo moguće procijeniti, jer su komunikacije u bile u prekidu.

Subotnji potres jačine 7,9 stupnjeva po Richteru prouzročio je najgoru katastrofu u toj podhimalajskoj zemlji od 1934. godine.

 

Podsjetimo, u nedjelju je zabilježen još jedan potres, jakosti 6,7 po Richteru, pa su liječnici izveli stotine pacijenata iz sveučilišne bolnice u Katmanduu, te ispred nje podigli šator u koji je smještena improvizirana operacijska dvorana.

Zalihe lijekova, hrane i drugih osnovnih potrepština sve su manje. Europska je unija sinoć najavila 3 milijuna eura pomoći razorenom Nepalu te pozvala svoje članice da toj siromašnoj zemlji pošalju pomoć. Istodobno, iz Njemačke su poletjeli prvi timovi medicinskog i spasilačkog osoblja.

Iz razorenog je područja poslana je poruka odnosno poziv za dostavu najpotrebnijih sredstava.

Olujne kiše s grmljavinom mogle bi izazvati klizišta i poplave u Nepalu,priopćilo je Ministarstvo za znanost i tehnologiju Indije, pozivajući se na vremensku prognozu.

Kišovito vrijeme moglo se zadržati u Nepalu sve do 28. travnja, naročito u istočnim oblastima i glavnom gradu Katmanduu, kao i u istočnim i sjeveroistočnim indijskim državama.

S obzirom na to da se potresi u Katmanduu nastavljaju, u gradu nema struje niti mobilnih komunikacija, rekao je glasnogovornik policije.



Svjetski program za hranu (PAM) Ujedinjenih nacija priprema se u ponedjeljak za veliku operaciju u Nepalu i nada se da će uskoro tamo poslati zrakoplov s hranom.

''To će biti velika operacija nakon potresa'', izjavila je za AFP glasnogovornica PAM-a Elisabeth Byrs u Ženevi i dodala kako su Nepalcima su potrebni smještaj, hrana i lijekovi.

''Mobilizirat ćemo sve zalihe hrane u regiji'', dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close