Grad bez izbora

Tko u Mostaru folira: HDZ BiH, SDA ili OHR?

Vijesti / Politika | 08. 07. 2014. u 11:50 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne možemo mi biti krivci za rješenja koja su oni pravili, a njihova su rješenja neustavna i diskriminirajuća i da OHR ima odgovornosti oni bi Statut Grada Mostara poništili i vratili ga na stari'', rekao je za Bljesak.info predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar dr. Zijad Hadžiomerović.

S druge strane, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, Slađan Bevanda, kaže kako njegova stranka nije kočničar u ovome pitanju, već da je ona u biti pokrenula pitanje neustavnosti Statuta grada na Neretvi.

Zamoljen da prokomentira optužbe pojedinih veleposlanstava i stranih udruženja u BiH da SDA i HDZ BiH drže građane Mostara taocima i da se ne žele dogovoriti, Hadžiomerović kaže kako smatra da njegova stranka ne može biti kriva za rješenja koja nije donijela.

Oduzimanje slobode i kreativnosti

''Od rješenja koje mi nismo prihvatili, sada se traži kompromis'', rekao je Hadžiomerović za Bljesak.info i dodao kako novi prijedlog OHR-a o tome kako Mostar treba imati tri izborne jedinice koje bi prelazile rijeku idu na štetu Bošnjaka.

''Oduzimaju nam slobodu i kreativnost u gradskim područjima gdje smo je imali i tamo bi ju imao HDZ BiH. U suštini, ostaje sve isto, dakle, jedan čovjek, jedan glas samo upakirano na drugi način. U središnjoj zoni bi se biralo deset vijećnika u zoni jug njih tri. Ovoje jedna ubleha i prevara kojom se služi OHR. Po nas je onda bolje rješenje jedan čovjek jedan glas'', rekao je Hadžiomerović i dodao kako im ovaj OHR-ov prijedlog ''skida'' još jednog vijećnika.

SDA je ranije potvrdio kako Mostar treba biti jedinstven grad s više jedinica lokalne samouprave i s rotacijom gradonačelnika svake četiri godine, a Hadžiomerović navodi kako posljednji prijedlog, iako ga nećkaju, odgovara HDZ-u BiH.

HDZ folira

''HDZ folira. Kažu da im ne odgovara ovo rješenje, ali jedva čekaju da ga stranci nametnu'', rekao je Hadžiomerović za Bljesak.info i dodao kako se najviše uzdaju u Nijemce koji su se uključili u rješavanje mostarskog slučaja.

No, Slađan Bevanda, predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH, za Bljesak.info kaže kako ne može komentirati prijedlog OHR-a jer je tek došao u središnjicu stranke te da ga Gradski odbor još nije razmatrao.

''Nadam se samo da taj prijedlog OHR-a donosi nešto novo, da je riječ o nekoj novoj verziji prijedloga'', rekao je Bevanda i dodao kako će uskoro biti održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH u s dužnosnicima OHR-a te da se nada da bi moglo doći do nekog pomaka.

''HDZ BiH želi u Mostaru izbore što prije'', rekao je Bevanda i optužbe da je njegova stranka krivac za stanje u Mostaru nazvao neutemeljenima.

HDZ BiH nije kočničar

''HDZ BiH je bio taj koji je uputio apelaciju Ustavnom sudu da mostarski Statut nije u skladu s Ustavom. Bili smo prvi koji smo forsirali rješenje jer smo znali što nas čeka. Da smo bili u pravu, pokazao je Sud'', rekao je Bevanda i naglasio kako je mostarski Statut neprovediv i ograničavajući.

HDZ BiH, kaže Bevanda, nije kočničar nego dio rješenja i želi da se ono što vrijedi u drugim lokalnim zajednicama u BiH primijeni i na Mostar. Bevanda smatra da novi prijedlog nije uvod u novo nametanje odluka međunarodne zajednice za Mostar.

''Nije izgledno da će biti novih nametanja. Ovo je više pranje ruku'', smatra Bevanda. Dodao je kako očito oni koji nisu uspjeli u svojim misijama, sada traže krivca u drugima.

Aner Žuljević, predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora SDP-a BiH kaže za Bljesak.info kako je stvar savršeno jasna, da ju znaju i vrapci na grani te kako nam nisu trebali stranci govoriti kako su krivci SDA i HDZ BiH.

Ponovno doveli međunarodnu zajednicu

''Nas u SDP-u žalosti činjenica što su HDZ BiH i SDA svojim nedogovaranjem ponovno doveli međunarodnu zajednicu da Mostaru nudi rješenja'', rekao je Žuljević i dodao kako je spomenuti OHR-ov prijedlog, iako nedorečen, mogao biti dobra platforma za dogovor.

''Nitko nema pravo odbiti pregovarati i vidjeti može li se na osnovu nečega dogovoriti'', rekao je Žuljevi i dodao kako je SDP spreman razgovarati, ali da prijedlog nije dovršen i jasan jer govori o tri izborne jedinice dok Ustav daje drugačiju definiciju izborne podjele Mostara.

Novim prijedlogom bi, smatra Slaven Raguž nekadašnji čelnik mostarske 'devedesetke', a danas predsjednik Hrvatske republikanske stranke, bilo sve kompliciranije.

Raguž kaže kako se ne govori jasno o izbornim pravilima i o tome hoće li se poštivati slovo Izbornog zakona u načinu odabira vijećnika u višečlanim jedinicama, ili će Mostar ostati poseban slučaj. Dodaje kako OHR razmatra samo onaj dio vijećnika koji se biraju iz gradskih područja.

Uvod u neko nametanje

''Dakle, upitnik je na onom suštinskom problemu, a to je jednakost vrijednosti pojedinačnog glasa i problem u onom praktičnom dijelu, tj. vremenu provedenom na biračkom mjestu'', rekao je za Bljesak.info Raguž i dodao kako bi ovo mogao biti uvod u neko nametanje.

''OHR će jedva dočekati reći kako opet stranke i institucije ne rade svoj posao. S druge strane, veleposlanici zemalja Vijeća za provedbu mira su jasno rekli da nakon one sramotne odluke suspenzije odluke Središnjeg izbornog povjerenstva iz 2011. godine neće više biti nametanja'', rekao je Raguž i dodao kako je ovo svojevrsno pranje ruku.

''Oni su, tobože, pokušali nešto konkretno, prebacili loptu na Parlament, zadovoljili su formu, poslali prijedlog, a ujedno i dokazali još jednom kako institucije BiH ne rade svoj posao, što znači da oni moraju i dalje ostati'', rekao je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close