Seizmolozi otkrivaju

Tko treba strahovati od potresa u BiH

Vijesti / Flash | 25. 08. 2016. u 09:34 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveću vjerojatnoću za pojavom jačeg potresa u BiH imaju južna Hercegovina i područje Banja Luke, iako su male mogućnosti da se to dogodi u narednom razdoblju, rekao je za Bljesak.info Ivan Brlek seizmolog Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

''BiH je poprilično aktivno područje u ovom dijelu Europe jer su potresi manjih magnituda i jačina koje bilježe instrumenti gotovo svakodnevni, a ljudi ih često i ne osjete. Godišnje se javi oko desetak nešto jačih potresa koji mogu uzrokovati manju materijalnu štetu, ali prema našim dosadašnjim saznanjima i instrumentalnim podacima male su šanse da se u narednom razdoblju dogodi tako jak potres kao ovaj u Italiji'', rekao je Brlek, pojašnjavajući da su potresi vrlo autonomni te da pojava potresa na nekom području ne treba značiti i pojavu potresa na nekom drugom području, jer te pojave nisu povezane.

Inače, posljednji potres u BiH magnitude 3.1 stupnja po Richterovoj ljestvici je registriran na području Drežnice prije desetak dana.

Brlek kaže da se potres može predvidjeti statistički, te da se može reći kako će na određenom području u narednih sto godina biti određen broj potresa određene jačine.

''Međutim točno vrijeme, sat, dan i lokacija se ne mogu predvidjeti. Mnogi su pokušavali to predvidjeti, potrošeni su silni novci naročito su Amerikanci i Japanci pokušavali predvidjeti buće potrese, ali nisu uspjeli. Radi se o kompleksnim pojavama unutar Zemljine kore, i ne postoji neki fizikalni model koji bi to objasnio. Radi se na tome, ali za sada nema rezultata'', kaže Brlek navodeći da najveću vjerojatnoću za pojavom jačeg potresa ima južna Hercegovina i područje Banja Luke.

Građani se, kaže Brlek, mogu bolje informirati o potresima na seizmološkoj stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

''Postoji naša web stranica federalnog gdje se građani mogu informirati o tome gdje i koliko često se događaju potresi u BiH. Mogu samo reći, tamo gdje je nekad bilo potresa, bit će ih opet'', poručuje Brlek.

Savjetujući građane, Brlek kaže kako ljude često uhvati panika te prave greški i istrče na stepenište ili u lift kako bi pobjegli iz stana, no kaže, to ne treba raditi.

''Treba se skloniti u neki kut prostorije ili 'pod štok' i sačekati da vibracija prođe'', kaže Brlek.

Kopirati
Drag cursor here to close