Karamarko upozorio HDZove

Tko nije uz HNS, morat će nositi povijesnu odgovornost pred hrvatskim narodom

Vijesti / Flash | 01. 02. 2014. u 19:02 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko poručili su danas da je za ostvarivanje ravnopravnosti naroda u BiH potrebno da hrvatske stranke nastupe na izborima zajedno u okviru Hrvatskog narodnog sabora /HNS/.

Čović je nakon sjednice rekao da će u ponedjeljak, 3. veljače, HNS donijeti konačnu odluku o zajedničkom nastupu.

"Vjerujem da će kolege iz HDZ-a 1990 donijeti sličan stav, jer je to ono što se čeka posljednja dva mjeseca. Želja nam je stranačko staviti ispod interesa hrvatskog naroda i HNS-a i nastupiti zajedno, ali vidjeti ćemo koja će to biti tehnička forma", istaknuo je Čović.

Karamarko je naglasio da je sinergija hrvatskih stranaka na ovim izborima i te kako potrebna.

"Drago mi je da Čović pokazuje tu širinu u prihvaćanju svih ostalih hrvatskih snaga u tom smjeru, bez obzira na razlike. Međutim, potrebno je prevladati razlike, shvatiti težinu trenutka, kao i odgovornost. Oni koji to ne shvate i koji se ne uklope u taj sinergijski efekt koji je potreban da bi Hrvati bili ravnopravni, čini mi se da će imati povijesnu odgovornost pred narodom", rekao je Karamarko.

Dva HDZ-a održala su danas u Međugorju zajedničku sjednicu stranačkih predsjedništava.

Raguž: HDZ 1990 samostalan subjekt uz mogućnost zajedništva sa HNS

Glavni odbor HDZ-a 1990 odlučio je da na ovogodišnjim općim izborima nastupi kao samostalan politički subjekt, uz mogućnost zajedništva sa strankama Hrvatskog narodnog sabora /HNS/, ali uz uvjet da razgovori o savezu budu vođeni na ravnopravnim osnovama.

Hrvatski narodni sabor, na čelu sa HDZ-om BiH, zatražio je ranije odgovor od HDZ-a 1990 da se izjasni idu li na izbore zajedno.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž poručio je da je ova stranka samostalan politički subjekt, ali uz poseban osjećaj za nacionalnu dimenziju odgovornosti, kao i za BiH, te ne bježi od zajedništva, ali uz procjenu gdje je savez potreban i uz jasan stav da je neophodna korjenita reforma HNS-a.

On je dodao da su u tom kontekstu otvoreni za razgovore o mogućem zajedništvu i dogovoru za određena ključna pitanja koja se tiču strateškog nacionalnog interesa.

Prema njegovim riječima, za takav dogovor trebaju partneri i da HDZ 1990 želi ostaviti otvorena vrata za mogući dogovor.

"Ali, isto tako, želimo jasno reći da, kada je hrvatska pozicija u pitanju, moramo otvoriti HNS, institucionalizirati ga i dovesti do deklaracije o hrvatskom nacionalnom konsenzusu, kako bi HNS mogao pokrenuti svoje potencijale. On to trenutno nije", rekao je Raguž u Čitluku nakon sjednice Glavnog odbora HDZ 1990.

Iako HDZ BiH inyitira da se HDZ 1990 već u ponedjeljak na sjednici HNS-a konačno izjasni idu li na izbore zajedno, Raguž je naglasio da nije dovoljno samo govoriti hoće li Hrvati zajedno ili ne, već treba utvrditi s kojom politikom mijenjati situaciju u kojoj se narod i zemlja nalaze.

Kopirati
Drag cursor here to close