Tko koga?

Tko kako igra u federalnoj vlasti?

Vijesti / Flash | 28. 04. 2015. u 07:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Neće se brzo dogoditi da se kaže da Vlada FBiH ne može funkcionirati, ali će biti permanentne krize na konceptualnim i političkim osnovama", izjavio je politički analitičar iz Mostara Dražen Pehar Srni.

Podsjetio kako je i u ranijim izjavama ukazivao da Vlada FBiH ne funkcionira od početka, odnosno, od razdoblja njezinog dogovaranja što traje do dana današnjeg.

Pehar smatra da je Demokratska fronta destabilizujući faktor odnosa koji povremeno šalje vrlo oštre poruke prema HDZ-u BiH, ali i prema SDA.

"Tu su veliki problemi i zbog toga tko tu kako igra. Jer su Dragan Čović i HDZ BiH sebe shvatili kao jedan blok, a Bakir Izetbegović je, prema Čoviću, zadužen za ponašanje DF-a. Čim imate trećeg igrača koji pravi nekakve probleme, a koji je 'kao samostalan', a u stvari to nije, morate imati probleme", rekao je Pehar.

Prema njegovim riječima, da je na Čovićevoj poziciji, ne bi vjerovao koalicijskim partnerima, odnosno ni SDA niti DF-u.

"To je stalno nekakva igra – mi predstavljamo Bošnjake, a ovi drugi se predstavljaju kao netko tko predstavlja Bošnjake, Bosance, građane i partizane – a kao mi smo otprilike na istoj platformi, ali, ipak, nismo zajedno", kaže Pehar.

Ocijenio je kako je sasvim moguće da je ta "cijela igra" koordinirana s Izetbegovićem.

"Je li to koordinirano s američkom administracijom? Također, sasvim moguće! Tu postoje različiti nevidljivi faktori, koje ne prvi pogled ne primijetimo, ali djeluju izvana. Jer administracija SAD-a je na svakodnevnoj osnovi uključena u te stvari", rekao je Pehar, koji smatra da je uzrok problema to što do kraja nije dogovoreno da postoje predstavnici hrvatskog naroda kao jedan blok, te predstavnici bošnjačkog naroda kao drugi blok.

"Ljudi se ne razumiju u osnovnim premisama. Čović je nezgodan partner u federalnoj Vladi i svaki problem koji se poziva evocira uspomene na platformašku vladu, Petricheve amandmane i sve ono što je dovelo do dekonstituisanja Hrvata u posljednjih 10 do 15 godina u FBiH", dodao je Pehar u intervjuu za Srnu.

Kopirati
Drag cursor here to close