Saveznici

Tko je za koga u arapskom svijetu?

Vijesti / Flash | 31. 07. 2014. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boreći se protiv palestinskih militanata u Gazi prije dvije godine, Izrael se našao pod pritiscima sa svih strana od neprijateljskih arapskih susjeda da prekine s borbama. Ne i ovaj put.

Nakon što je vojska svrgnula islamističku vladu u Kairu prošle godine, Egipat predvodi novu koaliciju arapskih država - uključujući Jordan, Saudijsku Artabiju i Ujedinjene Arapske Emirate - koja je praktično stala na stranu Izreala u borbi protiv Hamasa, islamističkog pokreta koji kontrolira Pojas Gaze, piše u komentaru o novim sukobima na Bliskom istoku novinar agencije Associated Press David D. Kirkpatrick.

To bi, zauzvrat, moglo doprinijeti rješenju antagonizama da bi se postigao dogovor o prekidu vatre, čak i nakon tri sedmice krvoprolića.

Sumnjičavost i strah

''Sumnjičavost i strah arapskih država prema političkom islamu toliko su snažni da to nadmašuje njihovo neprijateljstvo prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu'', izjavio je Aaron David Miller, istraživač u Wilson centru u Washingtonu i bivši bliskoistočni posrednik pod mandatima nekoliko američkih predsjednika.

''Nikada nisam vidio situaciju poput ove, gdje toliki broj arapskih vlada nijemo posmatra smrt i razaranja u Gazi i uništavanje Hamasa. Tišina je zaglušujuća'', kazao je.

Iako je Egipat tradicionalni ključni posrednik u svim razgovorima s Hamasom - koju smatraju terorističkom grupom Sjedinjene Države i Izrael - vlada u Kairu ovaj put je iznenadila Hamas javno predlažući sporazum o primirju koji udovoljava većini izraelskih zahtjeva i nijednom palestinske grupe. Hamas je okarakteriziran kao beskompromisan kada je odmah odbio prijedlog, a Kairo je nastavio insistiranje da njegovi prijedlozi ostanu polazna točka za svaku buduću raspravu.

Dok komentatori bliski Palestincima osuđuju prijedlog kao način da se ugrozi Hamas, egipatski arapski saveznici pohvalili su ga. Saudijski kralj Abdulah nazvao je egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija kako bi pohvalio prijedlog, saopćio je Sisijev ured. U saopćenju nijednom riječju nije osuđen Izrael, nego se samo spominjalo "ubijanje nevinih civila koji plaćaju cijenu za vojnu konfrontaciju za koju nisu odgovorni".

Podudarnost interesa

''Postoji očigledna podudarnost interesa tih raznih režima s Izraelom'', izjavio je Khaled Elgindy, bivši savjetnik palestinskih pregovarača, koji je sada predavač na Brookings institutu u Washingtonu.

U borbi s Hamasom, tvrdi Elgindy, egipatska borba protiv političkog islama i izraelska borba protiv palestinskih militinata gotovo su identične.

Dinamika dešavanja okrenula je u suprotnom pravcu sva očekivanja od ustanaka iz arapskog proljeća. Do prije 18 mjeseci, većina analitičara u Izraelu, Washingtonu i na palestinskim teritorijima očekivala je da će narodni ustanci učiniti arapske vlade osjetljivijim prema svojim građanima, i stoga bližim Palestincima i neprijateljski nastrojenim prema Izraelu. Umjesto da bude sve izoliranija, izraelska vlada trenutno se, međutim, pojavila kao neočekivani dobitnik u političkim previranjima, koju sada i prešutno podržavaju čelnici ponovno uskrslog konzervativnog političkog islama.

Egipatski dužnosnici su izravno ili neizravno optuživali Hamas umjesto Izraela za pogibije Palestinaca tijekom sukoba, čak i u slučaju kada je UN-ova škola pogođena izraelskim granatama još jučer. A provladini egipatski mediji nastavili su kritizirati Hamas kao sredstvo regionalne islamističke urote da se destabilizira Egipat i kompletna regija.

Istovremeno, Egipat je razbjesnio stanovnike Gaze nastavljajući politiku zatvaranja tunela koji se koriste za prekogranični šverc u Pojasu Gaze, pojačavajući nestašice hrane, vode i medicinskih potrepština nakon tri sedmice borbi.

Politički preokret

''Sisi je gori od Netanyahua i Egipćani su više protiv nas nego Židovi. Oni su dokrajčili Muslimansko bratstvo u Egiptu, i sada žele isto učiniti s Hamasom'', izjavio je Salhan al-Hirish, trgovac u sjevernom gradu u Pojasu Gaze, Beit Lahiya.

Egipat i druge arapske države, posebno zaljevske monarhije kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, našli su se u savezništvu s Izraelom u zajedničkom protivljenju Iranu, suparničkoj regionalnoj sili poznatoj po financiranju i naoružavanju Hamasa. Za Washington, taj politički preokret predstavlja novu prepreku u njegovim naporima na okončanju borbi. Iako egipatske obavještajne agencije nastavljaju razgovarati s Hamasom, kao što su to činile pod vladavinom bivših predsjednika Hosnija Mubaraka i Muhameda Morsija, novi animozitet Kaira prema palestinskoj grupi doveo je u pitanje efikasnost tog kanala, posebno nakon odgovora na prvi egipatski prijedlog.

Kao rezultat takve situacije, američki državni tajnik John Kerry okrenuo se zemljama koje su bliže islamistima kao što su Katar i Turska kao alternativnim posrednicima - dvije države koje su stekle značajan status s rastućom plimom političkog islama nakon arapskog proljeća i koje su pretrpjele izvjestan stepen izolacije nakon što se ta plima povukla.

Taj potez mogao bi, međutim, dovesti Keryja u nezahvalnu poziciju da bude manje neprijateljski nastrojen prema Hamasu, i manje sklonim Izraelu nego Egiptu ili njegovim arapskim saveznicima. Za "jastrebove" u izraelskoj politici, promjena u arapskim državama relativno je rasterećujuća.

Najveći teret patnje

''Suština svega toga je da je, osim Hamasa i Katara, većina arapskih vlada je ili ravnodušna ili spremna da slijedi egipatsko rukovođenje. Nitko u arapskom svijetu neće otići Amerikancima i reći im: "Zaustavite to odmah", kao što je Saudijska Arabija učinila, na primjer, u odgovoru na ranije izraelske akcije protiv Palestinaca. To daje Izraelu olakšanje - izjavio je Martin Kramer, predsjednik koledža Shalem u Jeruzalemu i američko-izraelski profesor o islamističkoj i arapskoj politici.

Ponovnim pojavljivanjem antiislamista, od vojske podržane vlade u Kairu, kaže Kramer, izgleda da nova egipatska vlada i saveznici poput Saudijske Arabije vjeruju da "palestinski narod treba snositi najveći teret patnje radi poražavanja Hamasa, jer Hamasu ne treba dopustiti da trijumfira i pojavi se kao najjači palestinski igrač".

Egipatski dužnosnici osporavaju takvu karakterizaciju, tvrdeći da je nova vlada zadržala podršku palestinskom narodu usprkos pogoršanju njenih odnosa s Hamasom, i da se nije približila Izraelu više nego u vrijeme vladavine Morsija ili Mubaraka.

Povijesna odgovornost

''Mi imamo povijesnu odgovornost prema Palestincima, i to nije povezano s našim stavom prema određenoj palestinskoj grupi. Hamas nije Gaza i Gaza nije Palestina'', izjavio je visoki egipatski dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme.

Egipatski dužnosnici primjećuju da egipatska vojska i Crveni polumjesec isporučuju medicinsku i ostalu pomoć u Gazu. Kairo nastavlja držati otvorenim linije komuniciranja s Hamasom, uključujući i dopuštanje boravka u Kairu visokom dužnosniku Hamasa, Moussi Abu Marzouqu.

Drugi analitičari tvrde da Egipat i njegovi arapski saveznici, ipak, pokušavaju izbalansirati vlastite nesimpatije prema Hamasu s emotivnom podrškom njihovih građana Palestincima, u naporima koji bi mogli postati još izazovniji dok kaos u Gazi nastavlja da se širi.

''Klatno arapskog proljeća okrenulo se u izraelsku korist, baš kao što se ranije njihalo u suprotnom pravcu. Međutim, nisam siguran da je ova priča došla dokraja'', izjavio je Elgindy, bivši palestinski savjetnik.

Kopirati
Drag cursor here to close