Zaštitno lice

Tko je Peter Cvjetanovic, mladi ekstremni student koji je obilježio nasilne prosvjede

Vijesti / Flash | 13. 08. 2017. u 15:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neonacist hrvatskog porijekla postao je svojevrsno zaštitno lice ekstremnih desničara koji su jučer izazvali kaos u Virginiji.

Radi se o 20-godišnjem Peteru Cvjetanovicu, 20-godišnjem studentu povijesti i političkih znanosti iz Rena u američkoj saveznoj državi Nevadi.

"Kao bijeli nacionalist, brinem za sve ljude. Mi svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i kulturu. Bijeli nacionalisti ne mrze, mi samo želimo sačuvati ono što imamo", rekao je ekstremist hrvatskog porijekla u razgovoru za američki KTVN.

Ako je suditi po njegovom, Facebook profilu, Cvjetanovic ima hrvatsko podrijetlo. Taj neonacist, naime, na Facebooku prati neke desničarske grupe, ali i hrvatske kakva je primjerice grupa Croatian World Network CROWN.

Fotografije Cvjetanovica snimljene na neonacističkom skupu u Charlottesvilleu munjevito su se proširile društvenim mrežama. Nedugo nakon toga Cvjetanovic je obrisao svoj profil na Twitteru, što je u razgovoru za portal ThisisReno.com potvrdio i sam Cvjetanovic.

Ekstremist hrvatskog porijekla ogradio se od nasilja, piše portal iz Rena.

"Nisam otišao tamo kako bih činio nasilna djela, to nije bio cilj okupljanja. Nitko nije trebao biti ubijen. Žao mi je da su stvari ispale kako su ispale, a obiteljima žrtava izražavam svoju sućut. Nadam se da će čovjek koji je odgovoran biti maksimalno kažnjen u skladu sa zakonom, neovisno o osobnoj ideologiji", dodao je Cvjetanovic, pa prokomentirao i činjenicu da se njegova fotografija sa skupa munjevito proširila društvenim mrežama.

"Nisam očekivao da će se ta fotografija toliko proširiti. Razumijem da ta fotografija ima vrlo negativne konotacije, ali nadam se da su ljudi koji su ju podijelili voljni čuti da nisam gnjevni rasist kojeg vide na fotografiji", rekao je Cvjetanovic.

Podsjetimo, jučer je u Charlottesvilleu poginulo troje ljudi, a 20 ih je ozlijeđeno nakon krvavih nereda koje su prouzrokovali ekstremni desničari, neonacisti i rasisti.

Jedna osoba je poginula, a 19 ih je ozlijeđeno kad se jureći automobil u Charlottesvilleu u Virginiji, gdje se prosvjed održavao, zabio u skupinu kontraprosvjednika. Poginula je 32-godišnjakinja koja je prelazila cestu, piše CNN. Za taj je zločin osumnjičen James Alex Field, dvadesetogodišnjak iz Ohioa. Društvenim mrežama kruži snimka stravičnog napada.

Osim toga, poginula su i dva pripadnika snaga sigurnosti Virginije kad se srušio njihov helikopter koji je bio poslan da nadgleda situaciju u Charlottesvilleu. 48-godišnji pilot Jay Cullen i Berke M.M. Bates, koji je danas trebao proslaviti 41. rođendan, poginuli su u nesreći

Kopirati
Drag cursor here to close