zadnji vlak

Tko je kriv za gašenje BHRT-a?

Vijesti / Flash | 31. 05. 2016. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Upravni odbor BHRT-a odlukom da od 30. lipnja privremeno prekine produkciju i emitiranje programa vrši na izvjestan način pritisak na parlament, s jedne strane, a s druge pokušava opravdati svoj nerad u prethodnih nekoliko godina, i svoj ali i menadžmenta'', rekao je Feni predsjedatelj Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković.

Naglasio je kako je Upravni odbor ''mnogo puta do sada imao priliku da donese ključne odluke, posebno kad se radi o sustavu naplate pretplate''.

Taj sustav bi, kako kaže Novaković, spasio ovu situaciju da je bio efikasniji.

Nije pronađeno rješenje

''Ali on to nije uradio, i tek se sada kada je stvar došla do kraja, donosi ovakva odluka'', naglasio je.

Mišljenja je da je "posebno problematično to što je dug druga dva javna servisa veći od 20 milijuna KM".

''U okviru sustava nije pronađeno rješenje ili ako već nije pronađeno Upravni odbor nije tužio druga dva servisa jer se radi jednostavno o takvom dugu koji gasi BHRT. Nažalost, ništa se od toga nije dogodilo'', kazao je Novaković.

Istaknuo je kako je "informiran da postoji neka tužba prema Federalnoj televiziji, ali se i dalje pružaju usluge i pišu računi prema toj televiziji, iako oni ništa ne plaćaju".

''Jednostavno, imamo situaciju u kojoj se vrlo teško može doći do brzih rješenja. Zakon koji su predložile neke kolege, koji će biti na Povjerenstvu, a koji govori o fondu, posebno fondu i naplati putem poreza je vrlo kompliciran. To uzima dugo vremena, puno energije, posebno jer je izborna godina i u izbornoj godini se rijetko koja vlada usuđuje uvoditi nove poreze, tako da njegove šanse da dobije podršku su vrlo male, a to je jedan od uvjeta Upravnog odbora'', rekao je Novaković.

Malo vremena za rješenje

Naglasio je kako je "Upravni odbor i menadžment doveo i sve ostale u vrlo tešku situaciju, a sada ovako vrši pritisak na rješavanje problema u nekih 30-ak dana što je nerealno".

Novaković je Feni potvrdio da je sjednica Povjerenstva za promet i komunikacije PSBiH zakazana za 13. lipnja te da se na toj sjednici nalazi "prijedlog zakona o financiranju RTV sustava, odnosno naplate pretplate kroz uvođenje poreza".

''Sigurno će u okviru te točke biti i rasprava o sadašnjem stanju, o čemu smo nekoliko puta raspravljali, ali i o novonastaloj situaciji poslije odluke Upravnog odbora'', kazao je Novaković.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko rekao je kako je stanje u BHRT-u rezultat je dugogodišnjeg nemara svih institucija i organa nadležnih za stvaranje uvjeta i provedbu zakona i propisa o nesmetanom funkcioniranju državne televizije.

Naglasio je da opstanak BHRT-a kao javnog servisa i emitiranje programa ne smiju biti dovedeni u pitanje.

''Ministarstvo će kroz rad u Interresornoj grupi učiniti sve da se novim zakonskim rješenjima Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH osigura financijska stabilnost, nesmetan rad i emitiranje programa'', kazao je Jusko.

Analiza

Podsjetio je da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH postupilo po Zaključku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u kojem je traženo od Vijeća ministara BiH da se formira interresorna radna grupa koja bi u potpunosti analizira primjenu postojećeg Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH.

Dodao je i da je Ministarstvo 24. svibnja poslalo upit prema Odboru Javnog radiotelevizijskog sustava BiH da kandidira svoje predstavnike u ovu grupu, međutim do sada odgovor nisu dobili.

Podsjećamo, Upravni odbor BHRT-a je donio odluku da od 30. lipnja privremeno prekine produkciju i emitiranje programa.

U priopćenju Upravnog odbora javnog televizijskog emitera je navedeno da je odluka izravna posljedica duga entitetskih emitera od 25 milijuna KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 milijuna, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close