podjela kulture

Tko je dobio novac za projekte iz kulture?

Vijesti / Flash | 29. 07. 2016. u 07:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o dodjeli sredstava za sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu temeljem koje je 187 institucija dobilo ukupno 1,597.000 maraka iz državnog proračuna, piše Večernji list.

Uvjerljivo najviše novca, 200 tisuća maraka, dobila je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Sarajevo za projekt “Suvremeno bibliotekarstvo u BiH”. Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe Sarajevo dodijeljeno je 85.000 maraka za nastavak projekta proizvodnje knjiga u tehnikama za slijepe “Slušam, dakle, čitam”. Od ostalih institucija, značajna financijska sredstva u iznosu od 70.000 KM dobio je Historijski muzej BiH, dok je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH za promociju muzejskih zbirki kroz izložbenu i nakladničku djelatnost podržan iz državnog proračuna sa 60.000 maraka.

Za izgradnju crkve u naselju Guber Župa Svih Svetih Livno dobila je 50.000, a Srpska pravoslavna crkva 40.000 KM za izgradnju vjerskog i kulturnog centra u Sokocu. Muzeju Republike Srpske i Narodnom pozorištu RS-a odobreno je po 30.000 maraka. Matica hrvatska Mostar je za ovogodišnje “Mostarsko proljeće” dobila 25.000 KM, a isti iznos dobili su i Matična biblioteka iz Istočnog Sarajeva i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla iz Tuzle. Deset institucija dobilo je po 20.000 maraka, a među njima su Udruga “Kulturno-pastoralni centar Kruševo” Mostar i Kazališno-filmska udruga “Oktavijan” koja organizira 10. dane filma Mostar. Više od 120 kulturnih institucija i organizacija dobilo je po 5000 KM ili manje, a više od 30 institucija dobilo je samo po tisuću maraka.

Mnogima to neće biti ni približno dovoljno za provedbu planiranih aktivnosti i projekata u ovoj godini, a sigurno će biti i onih koji su nezadovoljni potpunim odbijanjem njihovih projekata.

Detalje o podijeli novca potražite ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close