Dom naroda

Tko je digao ruku za vojvodu?

Vijesti / Flash | 11. 11. 2015. u 12:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska unija (SDU) BiH traži da Zastupnički dom parlamenta BiH odbaci prijedlog Doma naroda po kojem se Nikola Poplašen imenuje u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ova stranka najoštrije osuđuje imenovanje Nikole Poplašena za člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH koje je jučer izglasano na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SDU BiH smatra da je ovakva odluka jednog državnog organa BiH "sramotna naspram svih žrtava proteklog rata i uloge te državne agencije koja se bavi obrazovanjem mladih u BiH".

''Ako je aktualna vlast u BiH u stanju da na ovaj način rehabilituje čovjeka koji je zvanično proglašen za četničkog vojvodu u BiH 1993. godine i za kojeg je kama i automatska puška dio srpske folklorne nošnje, neka onda objasne javnosti o čemu će to četnički vojvoda educirati mlade Bosnace i Hercegovce'', navodi se u priopćenju SDU BiH.

Naime, na sjednici Doma naroda BiH u utorak usvojen je prijedlog za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta među kojima je Nikola Poplašen.

Poplašen bio predsjednik Republike Srpske između studenog 1998. i rujna 1999. godine. Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika za mandatara Vlade RS-a, smijenio ga je visoki predstavnik Carlos Westendorp u ožujku 1999. godine, ali se on na dužnosti zadržao sve do rujna. Poplašen je u ožujku 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, osnovao Srpsku radikalnu stranku, a Vojislav Šešelj ga je proglasio vojvodom.

Naime, na suđenju u Haagu Šešelj je izjavio da se ne odriče nijednog svog vojvode osim Poplašena, kojeg je optužio za suradnju s Tribunalom.

Inače, za Poplašenovo imenovanje glasovali su Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZBiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZBiH), Ljilja Zovko (HDZBiH), Ognjen Tadić (SDS) te Darko Babaj (SDS).

Protiv nije bio nitko, a suzdržani su bili Halid Genjac, Safet Softić, Dragutin rodić, Nebojša Radmanović i Sredoje Nović dok Fahrudin Radončić i Martin Raguž nisu bili prisutni sjednici Doma naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close