Ne zna se

Tko će zamijeniti Sorensena?

Vijesti / Flash | 02. 11. 2014. u 08:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozicija specijalnog predstavnika i šefa Izaslanstva EU u BiH upražnjena je od 1. studenog, nakon što se sa te pozicije povukao Peter Sorensen, a kao mogući kandidati za njegovog nasljednika spominje se više europskih diplomata.

"Natječaj za novog specijalnog predstavnika EU u BiH je zatvoren i u tijeku je ocjenjivanje kandidata", istaknuo je za Glas Srpske glasnogovornik specijalnog predstavnika i Izaslanstva EU u BiH Andy McGuffie.

Čeh, Slovenac ili Šveđanin

U Izaslanstvu EU, gdje je u petak bio posljednji radni dan Sorensenu, rekli su kako informacije o izboru novog predstavnika EU čekaju iz Bruxellesa i nisu mogli precizirati tko su kandidati. McGuffie pojašnjava kako su zemlje članice EU pozvane da predlože kandidate.

"Služba EU i države članice objavili su poziv za prijavljivanje kandidata koji imaju sposobnosti i iskustvo za sprovođenje mandata specijalnog predstavnika", rekao je McGuffie.

Među kandidatima koji su zainteresirani da u ime EU šefuju u BiH posljednjih dana spominjani su veleposlanik Češke u BiH Tomaš Szunyog, bivši specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin iz Slovenije, te šef Izaslanstva EU u Pakistanu Lars Gunnar Vigemark iz Švedske.

Prema neslužbenim informacijama, službeni Bruxelles je Vigemarku već ponudio mandat na čelu Izaslanstva EU u BiH. On je svoju dužnost u Pakistanu počeo u veljači 2011., a od 2008. do 2010. godine bio je šef Odjela za sigurnosnu politiku u Europskoj komisiji. Slovenski mediji objavili su da je Kacin nezakonito lobirao kako bi postao predstavnik EU u BiH i dobio preporuke matične vlade.

Važna uloga 

U Veleposlanstvu Češke u BiH u petak nisu odgovorili na pitanja Glasa Srpske o tome je li Szunyog jedan od kandidata za šefa Izaslanstva EU u BiH.

Sorensen BiH napušta devet mjeseci prije isteka mandata jer je imenovan za veleposlanik EU pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi. Andy McGuffie kaže kako specijalni predstavnici EU promoviraju politike i interese Unije u problematičnim regijama i zemljama i imaju aktivnu ulogu u uspostavljanju mira, stabilnosti i vladavine prava.

"Specijalni predstavnici igraju važnu ulogu u razvoju snažnije i efikasnije vanjske i sigurnosne politike EU. Oni pružaju aktivno političko prisustvo EU u ključnim zemljama i regijama, djelujući kao glas i lice EU i njezine politike", istaknuo je McGuffie.

Kopirati
Drag cursor here to close