Uopće ne ragiraju

Tihić razočaran ponašanjem predstavnika međunarodne zajednice

Vijesti / Flash | 21. 06. 2012. u 08:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovom tazdoblju smo svi na određen način i vladajuće i dijelom opozicijske stranke, ili na prelazu iz vladajućih u opozicijske, odnosno opozicijskih u vladajuće, rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

S obzirom na to da je BiH zemlja apsurda, kaže da je sve moguće.

"Ono što je samo prije nekoliko mjeseci za SDP bilo neprihvatljivo, danas je prihvatljivo. Nažalost, situacija u BiH se usložnjava, a to je posljedica jedne nerazumne, neodgovorne odluke SDP-a o raskidu koalicije, ne samo sa SDA već i drugim strankama Platforme", rekao je Tihić.

Komentirajući obećanja predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, predsjednik SDA kaže da "ako gledamo šta je obećao građanima na izborima, gotovo ništa nije ispunio".

"Država za čovjeka, dvije godine nakon izborne pobjede, daleko je manje država, a ne znamo gdje je tu čovjek uopće. Slično je i s drugim njegovim parolama i obećanjima plasiranim tokom izborne kampanje", ističe Tihić.

U nastavku intervjua kaže da Lagumdžija sada pokušava da bude lider neke druge parlamentarne većine i da njome vlada kao SDP-om.

"To je ustvari jedina konstanta, sve drugo je promjenjivo. Kada se pravila Platforma, Lagumdžija je kategorički bio protiv HDZ-a BiH, a nekako je mogao progutati HDZ 1990, pa kada HDZ 1990 nije nasjeo na tu priču, onda je, da tako kažem, izbacio oba HDZ-a. E, sad su HDZ-ovi dobri. Dokle god ima onih koji prihvaćaju takvu priču i koji mu vjeruju... to prolazi", tvrdi Tihić.

Odgovarajući na pitanje šta je s Platformom, kaže "mi se držimo programskih ciljeva koji su uspostavljeni u Platformi, koje smo dogovorili i potpisali i nemamo namjeru da odustajemo. Mislim da je to dobro za građane BiH".

Naglasio je da je nakon dužeg razmišljanja, ipak odlučio da ide u Bruxelles, jer "SDA je državotvorna stranka i mi ćemo uvijek raditi na onome što je u interesu države".

Istovremeno, kaže da nikada neće pristati na rješenja koja su protiv interesa države i koja su po državu lošija od dejtonskih.

Istaknuo je da nije toliko iznenađen šutnjom veleposlanika u BiH, koliko je razočaran ponašanjem predstavnika međunarodne zajednice i svih onih koji su do sada politiku SDA smatrali realnom i najodgovornijom.

"Sada šute i uopće ne reagiraju na procese koji su štetni po državu BiH, ne samo u ovom trenutku nego i dugoročno", zaključio je Tihić.

Kopirati
Drag cursor here to close