Olakšanje tereta Srbiji

Thaci pozvao Rusiju da prizna Kosovo

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 17:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je Moskvi da odnose s Kosovom "vidi dalje od interesa Srbije" i ne uspoređuje ih s Krimom, prenosi RTK 2.

"Rusija treba priznati Kosovo i time olakšati teret koji ima Srbija", rekao je on na skupu parlamentarnih odbora vanjskih poslova u Prištini i pozvao i preostale zemlje Europske unije koje nisu priznale neovisnost Kosova da to učine.

Kako kaže Thaci, proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo jednostrano, već je bilo koordinirano s međunarodnim partnerima.

Thaci je pozvao i Španjolsku da što prije prizna Kosovo, uz poruku da Španjolska "nije Miloševićeva Srbija, niti je Kosovo Katalonija".

Na skupu sudjeluju parlamentarci iz više europskih država kao i Turske, a razgovori se vode o europskim integracijama, regionalnoj suradnji, izbjegličkoj krizi i borbi protiv terorizma i radikalizma.

Zastupnici su u Skupštini Kosova prošli tjedan, nakon četiri sata rasprave, sa 68 glasova za i nijednim protiv, usvojili Rezoluciju o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Thaci je prije toga izjavio da "nema vremena za gubljenje" i da Skupština Kosova treba donijeti odluku o osnivanju oružanih snaga Kosova.

On je, tijekom službene posjete Bruxellesu, za javni kosovski servis RTK rekao kako je Kosovu potrebna odluka parlamenta Kosova o osnivanju vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close