CCI

"Tek što je FBiH dobila koliko-toliko funkcionirajuću vlast, ona se raspala"

Vijesti / Flash | 30. 07. 2012. u 14:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Tek što je Federacija Bosne i Hercegovine dobila vlast koja koliko-toliko funkcionira, ona se raspala.

Raspad vladajuće koalicije dogodio se u trenutku manifestiranja prvih pozitivnih rezultata", priopćila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu nevladina asocijacija Centri civilnih incijativa (CCI) prenoseći pokazatelje na osnovu njenog monitoringa nad radom Federalne vlade i Parlamenta u prvih šest mjeseci ove godine.

Majda Behrem-Stojanov, menadžerica za odnose s javnošću, prenijela je statističke podatke CCI-a po kojima je Federacija imala u prvoj polovici 2012. najbolju dosadašnju vlast i pored svih njenih nedostataka.

"U prvom kvartalu rezultati su joj prvi put bili bolji i od onih u Republici Srpskoj. S početkom 2012. konačno je zaustavljen trend pada broja zaposlenih i povećanja broja nezaposlenih te su se pojavile naznake određenih poboljšanja, uključujući povećanje visine neto i brutoplata", kazala je Behrem-Stojanov.

Federalna vlada je po njenim daljnjim navodima imala u navedenom razdoblju značajan napredak u odnosu na prethodne vlade te je u poređenju s prvom polovinom druge mandatne godine prethodna dva saziva, održala više sjednica i imala bolje rezultate.

Realizirača je čak 432 mjere više u odnosu na Vladu iz 2004. godine te 417 mjera u odnosu na Vladu iz 2008. U postotcima je to 35 posto bolji rezultat u odnosu na prethodnike, kazala je koordinatorica CCI-a za odnose s javnošću.

Aktualna Vlada FBiH je realizirala 40 posto godišnjeg programa rada. Da je nastavila tim tempom, bio bi to na kraju godine najbolji rezultat u posljednjih šest godina. Dodatno je indikativno da je najviši učinak realizacije planiranih aktivnosti zabilježila dosad također aktualna vlada na kraju prethodne godine, 69 posto, zapažanja su CCI-a.

Ministarstva su znatno popravila rezultate; u prvom razdoblju 2012. nijedno nije imalo negativan skor u realizaciji godišnjeg plana kao što je bilo prethodne godine, kada čak devet ministarstava po isteku  lipnja nije realiziralo plan ni 20 posto.

Trenutno u tome najlošije rezultate imaju Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a nominalno, najveći broj realizovanih aktivnosti bilježe Ministarstvo financija i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, rekla je Behrem-Stojanov.

Parlament Federacije BiH, pak, ne prati Vladinu dinamiku; od 50 zakona utvrđenih u Vladi od 1. siječnja do 30. lipnja, 29 je upućeno u parlamentarnu proceduru u formi prijedloga, a do isteka lipnja, usvojena su samo četiri.

"To jasno ukazuje na usko grlo u procesu usvajanja zakona. Dodatno je poražavajuće što nijedan od usvojenih zakona nije temeljni nego su svi tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata", navedeno je u izvještaju CCI-a uz zaključak da se politička kriza odrazila na rezultate Parlamenta FBiH.

U prvom kvartalu 2012. Parlament FBiH je ipak konačno bio skinuo etiketu najneefikasnije institucije vlasti u BiH i postigao znatno bolje rezultate od drugog entitetskog parlamenta da bi se u drugom kvartalu vratio na poziciju najneefikasnijeg, zabilježivši drastičan pad po gotovo svim parametrima.

Tri i po puta manje usvojenih zakona nego u prvom kvartalu 2012., svega četiri zakona usvojena u drugom kvartalu, ukupan rezultat Parlamenta FBiH u prvih šest mjeseci 2012. svodi na 18 usvojenih zakona.

U šestom mjesecu produktivnost Predstavničkog doma pala je za sedam do deset puta u odnosu na prethodne mjesece, održana je samo jedna sjednica za koju, pritom, dio poslanika osporava legitimnost realiziranih mjera, a Dom naroda, od kraja maja uopće ne održava sjednice, ističe CCI.

Katastrofalan stupanj realizacije planiranih obaveza obesmišljava samo postojanje programa rada, zaključak je ove asocijacije.

"Od 18 usvojenih zakona u Parlamentu FBiH, dva su bila planirana Programom, što nas ponovo vraća na staru priču o krajnjoj neozbiljnosti pri kreiranju programa rada.

Koji je smisao usvojenog Programa rada, s 97 zakona planiranih za realizaciju, kad ih usvojite samo dva, čak osam puta više neplaniranih? I kakvi su to stručnjaci za planiranje koji previde toliku količinu zakona", pita CCI.

Dom naroda Federalnog parlamenta, za šest mjeseci 2012. godine zasjedao je samo 37 sati, malo više od šest sati u prosjeku mjesečno.

Sve četiri održane redovne sjednice Doma prekinute su, i to dvije zbog nedostatka kvoruma, jedna „zbog pada koncentracije“ delegata.

U Domu koji ostaje bez kvoruma i čiji poslanici „gube koncentraciju“, samo za 45 delegata koji su profesionalizirali svoj status (od njih 58 ukupno), na ime plaća i naknada (paušala, dnevnica, toplog obroka, smještaja, „odvojenog života“, „vikend posjeta porodici“, korištenja kola) isplaćeno je gotovo milijun KM, navedeno je u izvještaju.

Rad Predstavničkog doma porezne obveznike je za prvih šest mjeseci 2012., samo za primanja njegovih 98 poslanika, koštao dodatnih 2,2 milijuna KM.

Najveći gubitak ipak nisu izvršene isplate za, po svim mjerilima, nedovoljan rad poslanika i delegata Parlamenta Federacije BiH, već je najveći gubitak u posljedicama takvog rada, zaključak je u izveštaju CCI-a o radu Parlamenta FBiH u prvoj polovini ove godine.

Najveća odgovornost za loše rezultate Parlamenta je na delegatima Doma naroda, navedeno je također.

Kopirati
Drag cursor here to close