Ništa bez pravosuđa

Tegeltija: Pravosuđe je daleko od savršenstva

Vijesti / BiH-EU | 08. 09. 2017. u 06:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez unapređenja vladavine prava neće biti iskoraka na europskom putu, kazao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark u obraćanju članovima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

''Ova regija je prva u redu za buduće članstvo. Treba vremena, ali vrijeme i dinamika vašeg napredovanja na europskom putu će biti diktirani pouzdanošću vašeg pravosudnog sustava, njegovih rezultata - koje ćete osigurati ne samo građanima već i drugim institucijama. Bilo koja zemlja koja teži članstvu mora dokazati da ima kredibilne i stabilne institucije koje čine sami temelj vladavine prava i da ima odgovorno, profesionalno, nepristrano i neovisno pravosuđe'', kazao je Wigemark.

Smatra da se ne treba bojati otvaranja Pandorine kutije ako će to odvesti k unapređenju i poboljšanju rada ove institucije. Uputio je podršku VSTV-u kao jezgru izgradnje snažnog pravosuđa i instituciji koja bi “morala odgovoriti na političke i druge pritiske koji dolaze s različitih strana”.

''Da biste to postigli, morate biti spremni da čujete kritike, da postupate po njima. Mislim da upuštanje u bilo kakve javne debate, prepucavanja s bilo kim neće ići vama u prilog. Možda će ići u prilog nekim političkim interesima, ali vama ne'', rekao je Wigemark.

Kazao je da bez snažnog VSTV-a sumnja da će ova zemlja moći napraviti iskorake, pogotovu ne onom dinamikom i uspješnošću koju bi mnogi željeli da vide.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je istaknuo da EU u Vijeću ima pouzdanog partnera, posvećenog europskom integracijskom procesu.

''Ne bježimo od činjenice da je pravosuđe koje imamo daleko od savršenog, ali smo sigurno opredijeljeni da ga dovedemo do standarda EU'', kazao je Tegeltija.

Konstatirao je da u BiH vlada veliko nepovjerenje, da građani, generalno, nemaju povjerenja u javne institucije, te da je neophodno raditi na punoj implementaciji standarda i unapređenju stanja, kako bi se ta i takva percepcija promijenila.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić smatra da “kao treći stub vlasti nismo ispoštovani čak možda i od EU, jer zakonodavna i izvršna vlast toliko napadaju sudsku, napadaju ličnosti članova Vijeća bez ikakvog osnova”.

''Postoje novinari koji su režimski, koji plasiraju određene laži i koje narod prihvata kao takve. Dolazimo u situaciju da i ono što nije istina ljudi shvaćaju da je istina i zbog toga će ovaj sustav propasti', kazala je Jukić.

Kopirati
Drag cursor here to close