Afganistan

Talibani napali aerodrom u Kabulu

Vijesti / Svijet | 17. 07. 2014. u 08:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afganistanski talibani jutros su napali aerodrom u Kabulu. Napad, kojeg su odbile afganistanske snage sigurnosti, dogodio se u vrijeme političke krize kada se pokušava spasiti prva demokratska tranzicija u povijesti zemlje.

Islamistički pobunjenici su oko 04.30 sati zauzeli poziciju u zgradi koja se gradi uz aerodrom, prema ministarstvu unutarnjih poslova. Otvorili su vatru iz automatskog oružja i raketnih bacača na aerodromske objekte.

Nakon opsade koja je trajala više od četiri sata, poginula su četiri pobunjenika koja su učestvovala u napadu, od kojih najmanje jedan koji je aktivirao prsluk s eksplozivom u trenutku kad su mu se približavale afganistanske snage, izvijestili su dužnosnici.

- Kada smo izašli iz džamije s jutarnje molitve, čuli smo jaku eksploziju, a zatim brojne pucnjeve iz vatrenog oružja, kazao je očevidac s kojim je razgovarao fotoreporter novinske agencije AFP.

Napad se dogodio u vrijeme kada bi trebalo da počne revizija 8,1 milijuna glasova drugog kruga predsjedničkih izbora održanih 14. lipnja. Ova revizija treba donijeti točne rezultate izbora na kojima su kandidati bili Abdulah Abdulah i Ašraf Hani, zbog sumnji u izbornu prevaru.

Talibani, koji osuđuju ove izbore "orkestrirane od zapada", su preuzeli odgovornost za napad u priopćenju koji je dostavljen AFP-u.

U četvrtak ujutro, helikopteri NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) i afganistanske vojske su nadlijetali zonu, a oblaci dima su se vidjeli na području gdje su se vodile borbe.

Po podacima vlasti, u napadu je ranjen afganistanski vojnik.

Kopirati
Drag cursor here to close