opozicija

Tajni plan za rušenje Dodika

Vijesti / Flash | 23. 11. 2015. u 17:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS Milorad Dodik mogao bi se naći na udaru određenih snaga kojima nije po volji njegovo nastojanje da vodi politiku prije svega u interesu građana Srpske, donosi ruska stanica Sputnjik.

Ovaj portal je, kako se tvrdi u tekstu, imao uvid u tajni plan djelovanja opozicije Republike Srpske, dogovoren sa određenim međunarodnim centrima, na rušenju aktualne vlasti u RS predvođene Dodikom.

Posebnu pažnju, prema spomenutom planu, međunarodni centri pridaju i detaljnoj analizi kontakata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s Rusijom i njezinim liderima.

Svakodnevni napadi

Kako se navodi, plan bi provele članice opozicijskog Saveza za promjene: Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret, koji inače čine vlast u zajedničkim organima BiH sa još nekim manjim strankama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama.

Plan podrazumijeva svakodnevne žestoke napade na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika "koga treba dodatno potpirivati i provocirati, uz permanentnu kriminalizaciju njegove ličnosti i stalne optužbe za navodno pokrivanje kriminaliziranih osoba".

Dodaje se da treba ići i u permanentno recikliranje navodnih afera koje plasira jedna televizija iz Republike Srpske, neki portali iz Banja Luke i jedan dio federalnih medija, a u akciji rušenja aktualne vlasti u Republici Srpskoj podršku će pružiti i pojedini mediji iz regije.

Plan rušenja vlasti u Republici Srpskoj podrazumijeva i stalne optužbe na račun Vlade RS i premijerke Željke Cvijanović, koju treba, kako u planu piše, "nastaviti optuživati i pritiskati izravnim diskreditacijama oko već poznate snimke i stalno plasirati u javnost o Cvijanovićevoj nesposobnosti i nekompetentnosti".

Destabilizirati Narodnu skupštinu RS

Prema spomenutom planu, i Narodnu skupštinu Republike Srpske treba što više destabilizirati, koristiti sve mogućnosti njezine blokade, kako bi se stvorio dojam da je Republika Srpska blokirana i nefunkcionalna te da Vlada i predsjednik Republike Srpske nemaju legitimitet za političke odluke. Iz Centra se čak sugerira Savezu za promjene da pokuša u Narodnoj skupštini prodobiti neke zastupnike i preokrenuti ih u korist Saveza za promjene.

U napadima na aktualnu vlast u Republici Srpskoj u planu se apelira na jedinstvo opozicijskih lidera Saveza za promjene predvođenog najodlučnijim za rušenje vlasti, liderom Srpske demokratske stranke, Mladenom Bosićem.

Kulminacija napada na Dodika i aktualnu vlast i maksimalan efekt trebalo bi, kako je predviđeno, postići nekoliko dana poslije Božića.

U planu rušenja vlasti u Republici Srpskoj navodi se i da su za akciju opozicije u Republici Srpskoj osigurana "dodatna relevantna financijska sredstva", kao i da prosinac treba iskoristiti za jačanje ljudi iz Republike Srpske na pozicijama u BiH koji će zaoštravati retoriku prema vlasti u Republici Srpskoj.

Savjeti instruktora

Svi angažirani na rušenju aktualne vlasti u Republici Srpskoj trebaju se držati  dogovora Stožera i savjeta instruktora, piše u planu, prenosi Sputnjik.

Izgleda da je s ovim planom opozicije u Republici Srpskoj i nekih međunarodnih centara upoznat i sam vrh Republike Srpske na što navodi gostovanje Milorada Dodika na Radio televiziji Republike Srpske 20. studenog, kada je rekao da je upoznat kako postoji "edukacija opozicije koju predvode mnogi strani centri, motivirana da bi se srušili osnovne vrijednosti društva u Republici Srpskoj".

Dodik je tada ustvrdio da lider SDS-a Mladen Bosić i opozicija imaju ozbiljne namjere urušiti  Republiku Srpsku do mjere da bude nemoguće poboljšati situaciju.

A u intervjuu koji je za Sputnjik dao prošlog tjedna, Dodik je rekao da mnoge iritira njegov stav da "živi u BiH zato što mora, a da je njegova ljubav RS i Srbija". Naveo je i da je izložen ozbiljnim prijetnjama zbog nastojanja o provođenju referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH, a da po tom pitanju "često od lokalnih političara čuje isto što i od stranaca".

Kopirati
Drag cursor here to close