Potpuni fijasko

Tajni izvještaj testnog pilota procurio u javnost: Američki lovac-bombarder F-35 je katastrofalan!

Sci-Tech / Tehnologija | 01. 07. 2015. u 09:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najmoderniji'' borbeni zrakoplov na svijetu, američki lovac-bombarder F-35 Lightning II (‘Munja’), doživio je totalni fijasko na nedavnim manevrima, na kojima se sukobio sa zrakoplovom kojeg bi trebao zamijeniti - F-16 Fighting Falcon.

Neimenovani pilot američkog ratnog zrakoplovstva testirao je F-35 protiv novije inačice starog F-16, zrakoplova koji je razvijen krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, i zaključio kako je u bliskoj borbi F-16 nadmoćan po skoro svim kriterijima, prenosi Jutarnji list.

''F-35 imao je osjetnu slabost po pitanju energije'', napisao je pilot u izvještaju na pet stranica koji je procurio u medije.

'Izvodili smo tradicionalne osnovne lovačke manevre u ofenzivnim, defanzivnim i neutralnim postavkama, na visinama od 10.000 do 30.000 stopa'', objasnio je pilot.

F-35 letio je ''čist'', bez projektila u spremniku za bombe ili montiranih na krilima, dok je F-16 letio uz hendikep - dva velika spremnika za gorivo ispod svakog krila, što je znatno umanjilo njegove sposobnosti.

No, ta prednost u bliskoj borbi nije značila ništa. F-35 bio je previše trom da bi pouzdano mogao poraziti F-16, čak i s teškim spremnicima.

''Nedovoljna brzina podizanja - energetski deficit spram suparničkog aviona bi samo rastao s vremenom. Letačke karakteristike nisu bile ni intuitivne ni povoljne'', napisao je pilot.

Pilot modernijeg zrakoplova pokušao je ''pogoditi'' stariji sa svojim topom, no manji F-16 prelako se izmicao.

''Umjesto da ga uhvatim nespremnog naglim podizanjem prema gore, nos se presporo dizao, i mogao je lako tempirati svoje izmicanje prije nego što bih ga stigao naciljati'', stoji u izvještaju.

Kada je F-16 proganjao F-35, pilot najskupljeg zrakoplova na svijetu nije se mogao izmaknuti topovima, opet zbog presporog podizanja.

''Ako letite u F-35, nema smisla upustiti se u borbu okretanja s drugim lovcem. Nema nikakvih razloga za boriti se u takvom scenariju''.

No tu nije bio kraj problemima. Pilot je otkrio da, zbog prevelike kacige, ne može micati ni glavu unutar skučenog kokpita.

''Kaciga je bila prevelika da bih mogao vidjeti iza zrakoplova'', napisao je. F-16 mu se nekoliko puta uspio prišuljati s leđa.

Najgore od svega je što se radilo o F-35A varijanti, koja bi trebala biti najagilnija i imati najbolju manevrabilnost, za razliku od ''B'' modela s turbinom za vertikalno slijetanje u sredini, i ''C'' modela s većim krilima za lakše polijetanje s brodova.

U bliskoj borbi između lovačkih zrakoplova, premoć određuju zakoni fizike. Zrakoplov koji ima veću energiju - veći zbroj visine i brzine - uvijek će biti u prednosti. Prema izvještaju probnog pilota, F-35 gubio je energiju brže od F-16, a dobivao ju sporije, uvijek se borio s nedostatkom.

Jutarnji list prenosi kako pilot, koji je imao ekstenzivno iskustvo i na F-15 zrakoplovima proizvedenim u 80-im godinama, odgovorno tvrdi kako je i taj zrakoplov ''značajno superioran'' novoj uzdanici američke vojske.

Više o problemima s kojima se suočava USAIF.

Kopirati
Drag cursor here to close