Haag

Svjedok: Vojska RS oko Sarajeva se branila od Armije BiH

Vijesti / Flash | 20. 05. 2014. u 00:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana generala Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge zločine počinjene nad Muslimanima i Hrvatima u BiH, počela je svoj dokazni postupak pred Tribunalom u Haagu iskazom bivšeg časnika Vojske Republike Srpske (VRS) Mila Sladoja, koji je negirao da je vojska namjerno granatirala i snajperisala civile u Sarajevu.

Sladoje, koji je tijekom rata bio pomoćnik zapovjednika bataljona u Ilidžanskoj brigadi VRS-a, ustvrdio je da se ta vojska 'isključivo branila' od napada Armije BiH (ABiH) iz grada. Mladića, tadašnjeg zapovjednika VRS-a, optužnica tereti za teroriziranje civila u Sarajevu dugotrajnim minobacačkim i snajperskim napadima.

U pisanoj izjavi, čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branitelj Miodrag Stojanović, Sladoje tvrdi i da je ABiH imala položaje u civilnim područjima Sarajeva i da 'nije postojao dio grada koji nije imao vojnu formaciju ili objekat'. Položaji sa kojih je ABiH otvarala vatru bili su 'neposredno uz civilne objekte, neki i u njima, kao i u blizini UNPROFOR-a', precizirao je svjedok.

Kada bi VRS uzvratila vatru, 'uslijedile bi žalbe da ona gađa civile'. Sladoje je izjavio da kao časnik VRS-a nikada nije ni dobio ni dao naređenje za napad na civile u Sarajevu. On je negirao da su s položaja njegovog bataljona u Nedžarićima 22. siječnja 1994. bile ispaljene tri minobacačke granate koje su u naselju Alipašino Polje ubile šestoro djece koja su se igrala na ulici.

Sugerirao je da su te granate bila ispaljene sa muslimanskih položaja. Slično objašnjenje Sladoje je dao i za ranjavanje jedne djevojke hicem iz snajperske puške u ljeto 1994. godine. Dok ga je unakrsno ispitivao tužitelj Dermot Groome, Sladoje je precizirao da su to njegove pretpostavke, jer o tim incidentima nije imao neposredna saznanja u vrijeme kada su se dogodili.

Svjedok je prihvatio sugestiju tužitelja da nije bilo moguće da VRS puca na ABiH, a da pritom ne izloži opasnosti civile u gradu. "Vjerujem da je tako, ali mi smo morali odgovoriti, jer naši su položaji bili ugroženi. Nismo imali izbora", rekao je Sladoje, dodavši da je 'civile trebalo skloniti kad je djelovala vojska'.

'Kolateralne štete', prema svjedoku, bilo je zato što su se muslimanske snage 'pomiješale s civilima', a isto se dešavalo i na srpskoj strani. Svog drugog svjedoka Mladićevi branitelji će pred sudije izvesti u utorak, 20. svibnja, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close