Sarajevo

Svjedok obrane: Nisam izdavao naredne u Dretelju

Vijesti / Flash | 11. 11. 2014. u 12:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodatni svjedok Obrane Ediba Buljubašića, optuženog za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, negirao je da je optuženom bio nadređen i da mu je izdavao naredbe. Ivan Petrušić, bivši zapovjednik Vojne policije Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Ljubuškom, izjavio je da se optuženog slabo sjeća, te da ne zna koju je funkciju imao u Dretelju. Svjedok je potvrdio da je ponekad odlazio u taj objekat, gdje je vidio zatočene Srbe.

Na pitanje optuženog Buljubašića da li je u Dretelju ikada izdao naredbu njemu, Toniju Rajiču ili nekom drugom, svjedok je rekao da nije.

Buljubašić mu je nakon toga pokazao dva dokumenta kojima se Rajiču i Buljubašiću izdaju naređenja, a koja je potpisao Ivan Petrušić. Svjedok je rekao da to nisu njegovi potpisi i da za te dokumente ne zna. Petrušić je pojasnio i da dokument iz 9. kolovoza 1992. nije mogao potpisati jer se tada nalazio u Neumu.

"Ja tražim vještačenje ovog potpisa", kazao je svjedok. Buljubašiću se sudi da je, kao pripadnik HOS-a, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, počinio zločine nad srpskim zarobljenicima u Dretelju. Tužiteljstvo BiH smatra da su svi sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je umrlo.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari. Svjedok Petrušić je negirao da je bio zapovjednik vojarne u Dretelju, kao i da je Buljubašić bio njegov zamjenik. Potvrdio je da je čuo za ubojstvo u Dretelju, a na pitanje optuženog šta je učinio nakon toga, Petrušić je odgovorio da nije ništa poduzeo, jer je Blaž Kraljević, tadašnji glavni zapovjednik HOS-a, bio živ.

"Ja sam bio osiguranje Blaža i stožera i nije moje bilo da gledam šta se radi u Dretelju", kazao je svjedok. Odgovarajući na pitanja petooptužene svjedok je rekao da 'Marina nije bila pripadnik Vojne policije'. Suđenje se nastavlja 2. prosinca, prenosi Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close