Ljeto 1993.

Svjedok o zločinima u Mostaru: Sa optuženim sam se susretao u bazi

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 14:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Saši Savinoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. na području Mostara, svjedok Tužiteljstva BiH potvrdio je da je sa optuženim bio u Antiterorističkoj grupi (ATG) 'Kažnjenička bojna – Benko Penavić', ali da nije čuo da su pripadnici te jedinice maltretirali Bošnjake u zapadnom dijelu grada.

Ivan Milićević je kazao da je optuženog Sašu Savinovića upoznao 1993. godine kada je došao u jedinicu, a da ga je prije toga znao samo iz viđenja. Naveo je da se sa Savinovićem rijetko sretao, te da mu nije poznato koja zaduženja je optuženi u jedinici imao.

"Ja sam bio na liniji i to je bio moj glavni zadatak. Kada završim smjenu, odem do baze, razdužim se i – kući. Savinović je bio stalno u bazi, koja se nalazila 400 do 500 metara od linije razgraničenja u Mostaru", rekao je svjedok Milićević.

Dodao je da je 1993. godine bilo Bošnjaka koji su živjeli u zapadnom dijelu Mostara, te da je čuo da su neki od njih bili maltretirani. "To se stalno govorilo, ali ja nisam nikada vidio tako nešto", izjavio je Milićević.

Na pitanje tužitelja da li je čuo da su pripadnici ATG-a 'Kažnjenička bojna – Benko Penavić' maltretirali Bošnjake u zapadnom dijelu Mostara, svjedok je odgovorio da nije. Saša Savinović je optužen da je od svibnja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik ATG-a 'Kažnjenička bojna – Benko Penavić', sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Savinović je optužen i da je, s još tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u Mostaru ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bila i beba, a njihova tijela su pronađena na području Bijelog Brijega.

Na teret mu se stavlja i da je u kolovozu 1993. godine, s drugim pripadnicima HVO-a, protjerao jednu tročlanu obitelj u istočni dio Mostara, tako što ih je odvezao do linije razgraničenja, a potom pucao u zrak dok su prelazili. Nastavak suđenja zakazan je za 12. srpanj, naveo je BIRN

Kopirati
Drag cursor here to close