Svjedočenje

Svjedok Mladićeve obrane: Ljudi nisu umirali od gladi, to je bila propaganda

Vijesti / Flash | 29. 10. 2014. u 15:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trećeg dana svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Obrane je izjavio da je optuženi mogao narediti da se na područje Republike Srpske ne propuste humanitarni konvoji, ali da je to radio samo uz opravdan razlog. Slavko Kralj, nekadašnji časnik za suradnju s UNPROFOR-om, kazao je da Vojska Republike Srpske (VRS) nije zaustavljala humanitarne konvoje bez razloga, već samo ukoliko postoje informacije da se prevozi nedozvoljena roba.

Na pitanje tužitelja Petera McCloskeyja da li je naredbu o nepropuštanju konvoja mogao donijeti Mladić, svjedok je odgovorio potvrdno, napomenuvši da je optuženi to radio samo uz opravdan razlog, te da Mladić, s obzirom da je imao druge zadatke, nije uvijek imao uvid u događanja u vezi sa humanitarnim konvojima.

Tužitelj McCloskey je zatim svjedoku Kralju prikazao fotografiju iz 1995. godine na kojoj se vide Bošnjaci iz Srebrenice kako po smeću traže hranu, te citirao Mladićevu izjavu nakon napada na Srebrenicu u kojoj navodi da je enklava napadnuta tek nakon što je prije toga ograničavana dostava humanitarne pomoći. Svjedok je rekao da prvi put vidi sliku i čuje za izjavu.

"Što se tiče fotografije, ništa mi nije poznato, možda je i fotomontaža (...) Ovu izjavu nikada nisam čuo, niti mi je poznato da je general Mladić imao neki stav generalni prema konvojima", kazao je Kralj. Na pitanje da li vjeruje da je itko umro od gladi tijekom rata u BiH, svjedok je odgovorio da je to propaganda.

"Što se tiče navoda o mrtvima, tu sam jako skeptičan. Mislim da je to standardna propaganda suprotne strane, koja je htjela intervenciju. Ne vjerujem da je itko u ovom ratu umro od gladi", izjavio je Kralj. Prema Kralju, VRS je nakon NATO bombardiranja srpskih položaja 1995. godine UNPROFOR smatrala neprijateljem, te je imala obavještajne podatke da su neki pripadnici mirovnih snaga 'opremljeni da navode zrakoplove NATO pakta da gađaju ciljeve'.

Bivšem načelniku Glavnog stožera VRS-a Ratku Mladiću, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i u još nekoliko općina, teroriziranje građana Sarajeva kroz kampanju artiljerijskih i snajperskih napada, kao i ograničavanjem humanitarne pomoći, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladiću je na teret stavljen i progon Bošnjaka i Hrvata s područja općina pod srpskom kontrolom, među kojima je bila i Foča. Na ovom ročištu je Mladićeva Obrana počela ispitivanje bivšeg kirurga fočanske bolnice Veljka Marića, koji je rekao da su tijekom rata u bolnici liječene osobe svih nacionalnosti.

"Od travnja do kraja prosinca 1992. godine u bolnici je otprilike liječeno oko 1.900 pacijenata, od toga oko 300 pacijenata iz reda muslimanskog naroda", kazao je Marić i dodao da je tijekom travnja 1992. operisao 48 pacijenata, od toga 37 Bošnjaka i 11 Srba.

Ispitivanje svjedoka Marića bit će nastavljeno u četvrtak, 30. listopada, prenosi Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close