Unakrsno ispitivanje

Svjedoci Tužiteljstva BiH ne poznaju optuženog Milu Puljića

Vijesti / Crna Kronika | 01. 07. 2015. u 11:35 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedoci Tužiteljstva
BiH potvrdili su da su tijekom izvođenja na prinudne radove ranjeni u Šantićevoj ulici, javlja Balkan Investigative Reporting Network.

Adem Vranović je svjedočio da su ga u lipnju 1993. godine iz stana u Mostaru pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odveli u logor Dretelj, odakle je nakon mjesec dana premješten u Heliodrom.

Kako je ispričao, u Heliodromu je zatekao već dovedene zarobljenike iz Mostara, Čapljine i Prozora, koji su boravili u lošim uvjetima.

''Spavali smo na podu, na betonu, a morali smo da dobijemo odobrenje ako bismo željeli vode da se napijemo'', rekao je Vranović.

Svjedok je objasnio da je u Heliodromu bio zatočen do prosinca 1993. godine, te da je tijekom boravka izvođen na prinudne radove u Šantićevu ulicu u Mostaru.

''Izvođen sam više puta, ne znam koliko, ali znam da nismo smjeli odbiti. Stražari su nam govorili što ćemo raditi, a znali su i da nas udaraju, uglavnom nogama ili kundakom puške'', izjavio je Vranović.

On je kazao kako je tijekom radova bio ranjen u lijevu nogu. Tijekom unakrsnog ispitivanja Vranović nije mogao reći u kom dijelu Šantićeve ulice je ranjen. Potvrdio je da optuženog Milu Puljića ne poznaje.

Tužiteljstvo BiH tereti Puljića da je od svibnja 1993. do ožujka 1994. godine na području Mostara sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, uhićenja i zatvaranja, odvođenja na prinudne radove na prvu liniju fronta te u živi štit.

Puljić je, kako stoji u optužnici, bio komandant Druge bojne Druge brigade HVO-a.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Mustafa Tuce, koji je od srpnja do kolovoza 1993. godine bio zatvoren u Heliodromu. Kako je naveo, na radovima u Šantićevoj ulici nosio je vreće s pijeskom.

“Dobio sam jak udarac u glavu, od kojeg sam pao u nesvijest. Ne sjećam se ni tko me je udario, ni kako, ni zašto. Znam samo da je bio udarac u glavu”, kazao je svjedok Tuce i dodao da nakon toga više nije išao na radove.

Suđenje se nastavlja 8. srpnja, kada će iskaze dati još tri svjedoka Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close