Kolenda

Svjedočenje u Haagu: Kako je Mladić spasio Hrvate preko Vlašića

Vijesti / Flash | 03. 02. 2015. u 15:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U obranu Ratka Mladića, optuženog za genocid nad nesrbima, danas je pred sudom u Haagu svjedočio bosanski Hrvat Davor Kolenda.

Kolenda, koji je tijekom rata u BiH bio dužnosnik HVO-a u Travniku, je svjedočio da je Vojska Republike Srpske, u ljeto 1993., pružila pomoć tisućama hrvatskih boraca i civila, dozvolivši im da se, tijekom sukoba bosanskih muslimana i Hrvata, evakuiraju preko teritorije pod srpskom kontrolom.

Po Kolendinim riječima, UNPROFOR je prethodno odbio omogućiti evakuaciju. Poslije pregovora sa Srbima, u kojima je svjedok sudjelovao, hrvatsko stanovništvo i borci bili su evakuirani preko planine Vlašić.

Svjedok je izjavio da je 800 vojnika HVO-a zatim bilo smješteno u zarobljenički logor VRS na Manjači, ali iz "humanitarnih razloga", i da tamo nije bilo zločina ili lošeg postupanja prema njima.

Mladićeva obrana time je pobijala suprotnu tvrdnju vještaka tužilaštva Ewana Browna.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužitelj, Kolenda je potvrdio da su Srbi pomoć Hrvatima iskoristili u propagandne svrhe.

"Nama je trebala pomoć u evakuaciji, a Srbi su to upotrijebili u propagandne svrhe, kako bi svijetu objasnili da poštuju međunarodne konvencije", rekao je.

Svjedok je, međutim, naznačio i da je "taj tretman na Manjači, u odnosu na uvjete koji su vladali 1993., bio korektan".

Kolenda je potvrdio da je, s druge strane, na Manjači uložio protest upravi logora "zbog cjelodnevnog maltretiranja", koje je smatrao "protivnim međunarodnim konvencijama".

Opisao je da su hrvatski "bojovnici", po velikoj vrućini, bili izvedeni iz hangara, kako bi pred kamerama srpske televizije "ponavljali jednu izjavu".

''Izjavu da smo zarobljenici VRS i da je Bosna srpska kao što je Moskva ruska... To je bilo ponižavajuće, pogotovo zato što mi nismo bili vojni zarobljenici, nego smo tražili pomoć'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close