Iskazi

Svjedočenja o zločinima: Silovanje i ubojstva u Počitelju

Vijesti / Crna Kronika | 16. 09. 2016. u 13:20 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Državnog tužiteljstva prisjetio se na suđenju Edinu Sakoču za zločine na području Počitelja (općina Čapljina), kako su u srpnju 1992. u njegovoj kući ubijene dvije starice. Miško Đurašković je rekao kako se sredinom lipnja 1992. godine vratio sa ženom i kćerkama iz izbjeglištva u obiteljsku kuću u naselju Počitelj.

Nakon povratka u svom zaseoku nije nikoga zatekao, ali je nakon sedam dana saznao da se u susjedovoj kući kriju Vasilija Ekmečić, Cvija Čučak i osoba inicijala T.Č. Pojasnio je da su se one u noćnim satima krile u njegovoj kući.

Đurašković je ispričao da je 9. srpnja 1992. godine oko 22 sata došao bijeli auto iz kojeg su izašli optuženi Edin Sakoč, koji ga je pitao: 'Kakve vi četnike krijete?', i druga osoba pod imenom Boban, koji je bio u uniformi vojne policije sa bijelim opasačem, pištoljem i automatom.

"Ulaze u kuću. Boban uzima neku krpu i njih tri udara. Žene nisu pružale nikakav otpor, nisu bile naoružane", prisjetio se svjedok i dodao da su T.Č. odveli na ispitivanje i rekli da će je vratiti. Svjedok je kazao da su se oko 3 sata ujutro Sakoč i Boban vratili u njegovu kuću, kada je Boban ubio Vasiliju Ekmečić i Cviju Čučak.

"Cviju je Boban iz automata pogodio u glavu, a kako se Vasilija podigla i u nju je tri puta pucao automatom. Sakoč je bio tu u hodniku (…) Ja i Boban smo otišli autom do njihove kuće po deke. Ja sam mislio, ubit će me. Onda mi je tražio gorivo. Tijela starica su Sakoč i Boban iznijeli napolje. Dao sam Bobanu gorivo, posuo ga je po njima i zapalio. Onda je ispalio nekoliko metaka", opisao je svjedok.

Također je rekao da je za ime optuženog saznao kasnije od susjeda Blage Doko koji ih je presreo kada su išli iz sela, a tijela starica je ujutro odnijela civilna zaštita. Sakoč je optužen da je 9. srpnja 1992. godine sa osobom zvanom Boban došao u kuću obitelji Đurašković u mjestu Počitelj (općina Čapljina), nakon čega su odveli T.Č.

Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č., a potom ju je silovao govoreći joj 'četnikušo jedna', te je nastavio udarati. Optuženi ju je odveo do 'stare pošte' u Čapljini i predao je izvjesnom Mirsadu Muminoviću, navodi se u optužnici. Prema drugoj točki optužnice, Sakoč je 10. srpnja, oko tri sata iza ponoći, sa Bobanom ponovno došao do kuće Đuraškovića. Kako se navodi, Boban je pucao u Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak, usmrtivši ih, prenosi BIRN.

Odgovaravajući na unakrsna pitanja, svjedok je rekao da se Boban ponašao kao glavni.
"Bobana sam se bojao, a ovog drugog nisam, bio je miran. Sakoč je miran bio. On je rekao da je Boban glavni", rekao je on. Nastavak suđenja je zakazan za 7. listopad.

Kopirati
Drag cursor here to close