25 godina prije

Svjedočanstva: Noć koja je Putinu promijenila život

Vijesti / Flash | 27. 03. 2015. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Onaj tko želi shvatiti današnje ponašanje Vladimira Putina mora znati i priču što mu se dogodilo te dramatične noći u Istočnoj Njemačkoj prije 25 godina, piše BBC u priči o ruskom predsjedniku.

Dramatični događaji dogodili su se 5. prosinca u Drezdenu, nekoliko tjedana nakon pada Berlinskog zida kada je komunistički režim u toj državi već bio na izdisaju. Narod je upao u sjedište istočnonjemačke tajne policije Stasi, a malena grupa prosvjednika odlučila je preći cestu i krenuti prema lokalnom sjedištu sovjetske tajne službe KGB-a.

Moji drugovi su naoružani

''Stražar na vratima odmah je ušao u kuću'', kazao je jedan iz grupe prosvjednika Siegfried Dannath. No, nedugo zatim je iz sjedišta izašao drugi agebeovac te ih je upozorio da ne pokušavaju upasti u kuću.

''Moji "drugovi" su naoružani i imaju dozvolu za korištenje oružja u krajnjoj nuždi'', kazao je kagebeovac, što je uvjerilo grupu da se povuče. No, i član tajne službe znao je da je situacija i dalje opasna, a poslije je i kazao da je od tenkovske jedinice Crvene armije tražio zaštitu u tom trenutku.

Odgovor na taj zahtjev promijenio mu je život i potpuno ga razočarao.
''Ništa ne možemo bez naredbe iz Moskve. A iz Moskve šute'', kazao mu je glas s druge strane telefonske linije. Fraza "Moskva šuti" otada ga je proganjala, a potom je on postao ta "Moskva".

Naravno, agent KGB-a koji je smirio prosvjednike u Drezdenu bio je sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin koji posljednjih godina prkosi Zapadu, vodi rat u Ukrajini kojoj je oteo i poluotok Krim.

''Mislim da je taj događaj ključan za razumijevanje Putina'', kazao je njemački biograf ruskog predsjednika Vladimira Putina, Boris Reitschuster te dodao da bismo gledali potpuno drukčijeg Putina da nije bilo te epizode u Istočnoj Njemačkoj. U tim trenucima doznao je kako političke elite s njihova položaja lagano može zbaciti narod, a vidio i na koji način se to može dogoditi.

Lagodan život i trauma

Putin je lagodnim životom sa suprugom Ludmilom živio u Drezdenu od sredine 80-ih godina. Živjeli su u posebnom bloku stanova s drugim obiteljima agenata KGB-a i Stasija. No, taj se lijepi život u Drezdenu srušio u jesen 1989. godine. Početkom listopada stanovnicima Istočne Njemačke koji su dobili politički azil u Veleposlanstvu Zapadne Njemačke u Pragu dozvoljeno je putovanje na Zapad u zapečaćenim vagonima. Kada su prolazili kroz Drezden, masa ljudi se pokušala probiti do njih kroz policijske kordone i osigurati sebi bijeg.

Komunistički gradonačelnik Drezdena Wolfgang Berghofer rekao je kako su sovjetski tenkovi bili u gradu, a generali su mu potvrdili da će izaći na ulice da bi se izbjeglo nasilje, jedino ako stigne naredba iz Moskve. Nakon pada Berlinskog zida 9. studenog, za predstavnike komunističkog režima situacija se još više zakomplicirala. I Putin je tada smatrao da treba poslati tenkove na ulice, no "Moskva" pod vlašću Gorbačova je "šutjela".

Trauma za Putina je produbljena kada je u Drezden došao zapadnonjemački kancelar Helmut Kohl s porukom o neizbježnom ujedinjenju Njemačke i propasti Istočne Njemačke. Urušavanje Istočne Njemačke u sljedećim mjesecima ostavilo je traga na njegovu i životu njegove obitelji.

Plakao sedam dana

''Imali smo užasan osjećaj da više ne postoji država koja je zamalo postala naša. Moj susjed i prijatelj plakao je sedam dana. Bila je to propast njihovih života i karijera'', prisjetila se tadašnja Putinova supruga Ludmila.

Putin se potom vratio u svoju državu koja se potpuno promijenjena pod Gorbačovom i sama je bila na rubu propasti.

''Tu promijenjenu Rusiju nije razumio i nije želio prihvatiti'', rekla je Putinova kritičarka Masha Gessen.

Mnogi poznavatelji ruskog predsjednika smatraju kako se njemu vrate loša sjećanja na Drezden kada vidi okupljanja naroda i rušenje režima kao što je to bilo na kijevskom Majdanu. Putin je tada očito shvatio da se promjena može dogoditi jedino silom, ali i slabošću, no i djelovanjem na emocije.

Godine 1989. u Drezdenu je vidio kako se patriotizam, u kombinaciji sa željom za demokracijom, pokazao moćnijim od komunističke ideologije. BBC zaključuje da se moramo prisjetiti tih dana iz Drezdena kada se pitamo što će Putin napraviti sljedeće te da Rusija sigurno "neće šutjeti" sve dok je Putin u Kremlju.

Kopirati
Drag cursor here to close