Opravdano ili ne?

Svijet podijeljen oko američkog napada na Siriju

Vijesti / Svijet | 07. 04. 2017. u 08:42 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da su raketnim napadima na sirijsku zračnu bazu prekršeni međunarodni zakon i ozbiljno narušeni američko-ruski odnosi, prenose novinske agencije citirajući Kremlj.

Ruski čelnik američku akciju smatra "agresijom protiv suverene države" uz "izmišljeno opravdanje" i ciničnim pokušajem odvraćanja pozornosti svijeta od umiranja civila u Iraku, kazao je Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov, prenosi Reuters.

Najmanje četiri sirijska vojnika, uključujući i jednog visokog časnika, ubijena su u napadu, koji je skoro u potpunosti uništio zračnu bazu, priopćila je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Iran je također osudio napad, dok su ga Australija, Velika Britanija, Izrael i Turska pozdravile.

Iran je napad nazvao "destruktivnim i opasnim", prenijela je Studentska novinska agencija ISNA riječi glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova.

''Iran oštro osuđuje ovakve jednostrane napade. Takve mjere će ojačati teroriste u Siriji i zakomplicirati situaciju u Siriji i regiji'', kazao je Bahram Qasemi.

Australski premijer Malcolm Turnbull napad je nazvao "proporcionalnim" odgovorom na korištenje kemijskog oružja, dodavši da Australija podržava Ameriku u ovoj brzoj akciji.

''Britanska vlada u potpunosti podržava američku operaciju, za koju vjerujemo da je prikladan odgovor na barbarski napad kemijskim oružjem od strane sirijskog režima, te mu je svrha obeshrabriti dalje napade'', kazao je glasnogovornik britanske vlade.

Turska pozitivno posmatra napade i međunarodna zajednica treba zadržati svoj stav protiv "barbarstva" sirijske vlade, kazao je zamjenik premijera Numan Kurtulmuş u razgovoru za turski kanal Fox TV.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kazao je Rusija i Iran moraju razumjeti da podržavanje Assada nema smisla i da je eskalacija američke vojne uloge u Siriji "upozorenje kriminalnom režimu".

Indonezija je osudila korištenje kemijskog oružja u Siriji, ali i izrazila zabrinutost "zbog jednostranih akcija bilo koje strane", bez prethodnog odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Glasnogovornik vlade Poljske kazao je da je SAD jamac svjetskog mira i da postoje situacije kada se mora reagirati.

Kopirati
Drag cursor here to close