Prosjački štap

Švicarski franak gasi bh veleposlanstva

Vijesti / Flash | 28. 01. 2015. u 13:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"S punom moralnom odgovornošću stojimo iza tvrdnje da Stalna misija u Ženevi više ni na koji način ne može sebe izdržavati s trenutno važećim proračunom", napisao je stalni predstavnik BiH pri sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi Miloš Prica u pismu Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Prce je napisao kako bi ženevska misija Bosne i hercegovine uskoro mogla biti prisiljena staviti ključ u bravu jer je rast tečaja franka enormno povisio sve troškove koje zaposleni ne mogu podnijeti.

U pismu se, kako su objavile Nezavisne novine, ističe kako je samo za 24 sata vrijednost švicarskog franka porasla za nevjerojatnih 25 posto,a njihove plaće su fiksirane u konvertibilnim markama, što je za diplomate iz BiH automatski značilo i za četvrtinu manja primanja.

Prica je, uz to, naveo kako je ovo samo vrhunac nerazumne politike štednje bez jasnih kriterija, što je važne diplomatske misije BiH diljem svijeta "dovelo do prosjačkog štapa".

I iz ministarstva vanjskih poslova poručeno je kako je odluka vezivanja proračuna veleposlanstava uz bh valutu "nerazumna odluka donesena u prošlosti".

Tako je zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla kako je, uz to, riječ o opasnim eksperimentima.

"Sama činjenica da je BiH jedina u regiji proračune diplomatsko-konzularnih predstavništava vezala za KM dovoljno govori o kakvim se opasnim eksperimentima radi", kazala je Trišić-Babić.

Dodala je kako je "alarmantno stanje" od New Yorka pa nadalje pa će Parlament BiH hitno morati donijeti odluku o promjeni načina isplate plaća ako država želi da opstanu veleposlanstva i konzulati po svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close