Osnivač Wikileaksa

Švedski vrhovni sud odobrio Assangeu pravo žalbe na optužbe za silovanje

Vijesti / Flash | 28. 04. 2015. u 18:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski vrhovni sud u utorak je odobrio Julianu Assangeu pravo na žalbu protiv optužbi za navodno silovanje.

Osnivač Wikileaksa živi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od lipnja 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Tužitelji u Švedskoj žele ga ispitati zbog navoda o silovanju koji datiraju od 2010. godine i koje on negira.

Assange tvrdi da će njegovo izručenje Švedskoj omogućiti Sjedinjenim Državama da ga optuže zbog odavanja povjerljivih dokumenata.

Raniju Assangeovu žalbu odbacio je švedski apelacijski sud u studenom prošle godine, ali mu je vrhovni sud u utorak odobrio pravo na žalbu, prenosi BBC.

Objava je uslijedila nakon iznenadne odluke švedskih tužitelja koji su prošlog mjeseca pristali otputovati u London kako bi ispitali Assangea, nakon što su godinama inzistirali da on mora otići u Švedsku.

Assange (43) živi u skučenom prostoru u ekvadorskom veleposlanstvu otkako je zatražio azil da bi izbjegao izručenje.

Assange negira optužbe koje su iznijele dvije žene s kojima se sreo tijekom boravka u Švedskoj u kolovozu 2010. On tvrdi da su one dio urote da se on izruči SAD-u zbog objavljivanja tisuća povjerljivih američkih dokumenata od strane Wikileaksa.

Bivši računalni haker nije, međutim, optužen ni za jedno kazneno djelo u SAD-u i ta zemlja nije uputila zahtijev za njegovo izručenje Velikoj Brtitaniji.

''Vrhovni sud odobrava pravo na žalbu protiv optužbi za silovanje'', navodi švedski sud u pripćenju objavljenom u utorak.

Nikakav datum za ročište nije zakazan.

Kopirati
Drag cursor here to close