Istraga

Švedska vojska pretražuje podmorje zbog sumnjive podmornice

Vijesti / Flash | 18. 10. 2014. u 09:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska vojska je priopćila u petak da pretražuje podmorje blizu stockholmskog arhipelaga nakon informacija o "sumnjivoj podvodnoj aktivnosti".

Pretraživanje u Baltičkom moru doziva u Švedskoj u sjećanje nasukavanje sovjetske podmornice U137 u švedskim vodama 1981. koje je potaknulo snažnu sumnju u razmjere i motive takvih upada, piše Hina.

"Oružane snage su u petak primile informaciju o stranoj podvodnoj aktivnosti u stockholmskom arhipelagu", ističe se u vojnom priopćenju.

Na internetskoj stranici oružanih snaga navodi se da informacija o najnovijoj sumnjivoj djelatnosti dolazi iz pouzdanog izvora, bez drugih potankosti.

Nasukavanje U137 u vrijeme Hladnog rata označilo je početak razdoblja u kojemu je mornarica u švedskim teritorijalnim vodama više puta napadala sumnjive strane podmornice.

Švedska je 19. rujna objavila da su dva ruska vojna zrakoplova ušla tijekom tjedna u njezin zračni prostor, što je nazvala "ozbiljnom povredom" i poslala je prosvjednu notu ruskom veleposlanstvu.

Baltičke zemlje su sve više zabrinute zbog ruskih vojnih planova otkako je Moskva u ožujku pripojila ukrajinski poluotok Krim.

Kopirati
Drag cursor here to close