Poziv drugima

Švedska priznala Palestinsku državu

Vijesti / Flash | 30. 10. 2014. u 08:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica švedske diplomacije Margot Wallstroem izjavila je da je njezina vlada u četvrtak dekretom priznala Palestinsku državu i tako je Švedska postala prva zapadna zemlja u Europskoj uniji koja je donijela ovakvu odluku.

''Danas je vlada donijela odluku da prizna Palestinsku državu. To je važan korak koji potvrđuje pravo Palestinaca na samoodređenje'', navodi se izjava ministrice u članku objavljenom u dnevnom listu Dagens Nyheter.

''Vlada smatra da su ispunjeni kriteriji međunarodnog prava za priznavanje palestinske države: jedan teritorij, iako bez utvrđenih granica, jedan narod i jedna vlada'', rekla je ministrica i dodala kako se nada da ovo pokazuje put drugima.
Prema podacima agencije AFP, najmanje 112 zemalja je priznalo Palestinsku državu.

Palestinske vlasti navode da su njihovu državu priznale 134 zemlje, od kojih je sedam članica Europske unije koje su je priznale prije ulaska u EU, a to su Republika Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Malta i Cipar.

Izreel je ocijenio kako je to što je Švedska priznala Palestinsku državu "nesretna" odluka koja će samo ojačati ekstremiste.

''To je nesretna odluka koja jača ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja'', navodi se u priopćenju izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermanna.

Švedska inicijativa izaziva "velike štete i nije ni malo korisna". dodao je Liebermann i ponovio kako Izrael smatra da bi pregovori između Izraelaca i Palestinaca trebali prethoditi priznavanju Palestinske države.

Inicijative, kao što je ova švedska, "jačaju nerealne zahtjeve Palestinaca i odgađaju mogućnost postizanja sporazuma", kazao je Liebermann.

Kopirati
Drag cursor here to close