Švedska i Velika Britanija odbacile odluku UN-a da je Assange nezakonito pritvoren

Vijesti / Flash | 05. 02. 2016. u 13:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska i Velika Britanija odbacile su odluku radne grupe UN-a o tome da je osnivač Wikileaksa Julian Assange nezakonito pritvoren u ekvadorskom veleposlanstvu, objavili su glasnogovornici dviju vlada.

Švedska vlada odbila je odluku UN-ove grupe objasnivši da je Assange dobrovoljno izabrao ostati u ekvadorskom veleposlanstvu gdje se nalazi od 2012. "Švedske vlasti nemaju kontrolu nad njegovom odlukom da ostane ondje. Gospodin Assange može napustiti veleposlanstvo u svakom trenutku", priopćila je švedska vlada u izjavi odgovarajući na odluku UN-ove radne grupe.

"Ovo ništa ne mijenja. Mi u potpunosti odbacujemo svaku tvrdnju da je Julian Assange žrtva nezakonita pritvora. Ujedinjeno Kraljevstvo je razjasnilo UN-u da će službeno osporiti mišljenje UN-ove grupe", rekao je glasnogovornik britanske vlade.

"On je, zapravo, dobrovoljno izbjegao zakonito uhićenje izabravši ostati u ekvadorskom veleposlanstvu", rekao je glasnogovornik. "Optužba za silovanje i dalje nije riješena i na snazi je evropski nalog za hapšenje, tako da Ujedinjeno Kraljevstvo ima zakonsku obvezu da ga izruči Švedskoj", dodao je.

Grupa neovisnih stručnjaka UN-a rekla je da je Assange nezakonito pritvoren u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i da bi trebao biti oslobođen i obeštećen.

Assange je u četvrtak rekao da će napustiti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i prihvatiti hapšenje u petak ako UN-ova radna grupa donese odluku protiv njega, ali je naglasio da očekuje da mu se vrati putovnicu i zaustave svi daljnji pokušaji hapšenja ako odluka bude u njegovu korist.

Assange (44) se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u srpnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira.

Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stocholmu 2010. godine. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.

Assange se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Kopirati
Drag cursor here to close