Već ih je 80.000

Švedska ekstremna desnica: Želimo referendum o imigrantima

Vijesti / Flash | 29. 08. 2015. u 22:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka Švedski demokrati (krajnja desnica) koji su u nedavnoj anketi prvi put dobili najveću potporu javnosti, zatražili su u subotu održavanje referenduma o velikodušnoj useljeničkoj politici u toj zemlji.

"Vrijeme je da u Švedskoj imamo referendum o našoj useljeničkoj politici", rekao je predsjednik te stranke Jimmie Akesson, u govoru pred pristašama.

Ipak, izgledi za takvo glasovanje su slabi, budući da se o tome mora očitovati parlament i od 1922. je održano tek šest takvih glasovanja.

Švedska je lani primila 80.000 izbjeglica, najviše od svih zemalja Europske unije u odnosu na broj stanovnika (9,7 milijuna).

Švedska sa svojim velikodušnim socijalnim sustavom, s ugledom tolerantne zemlje i zdravim gospodarstvom, jedno je od glavnih odredišta izbjeglica koji bježe pred sukobima, diktaturom i siromaštvom.

Akesson je ocijenio da politika otvaranja Švedske i njezin sustav socijalne pomoći potiču sadašnji priljev migranata u Europu.

"Što to goni ljude da svoj i život svoje djece izlažu pogiblji kako bi došli ovamo? Mislim da je odveć popustljiva politika drugih stranaka uzrok mnogih nesretnih sudbina. Ona donosi smrt", rekao je.

Švedski demokrati (SD), radikalna desnica, ušli su u parlament 2010. zahvaljujući antiuseljeničkom programu.

Na parlamentarnim izborima 2014. zauzeli su treće mjesto, sa 12,9 posto glasova i 49 od 349 mjesta u parlamentu.

Po anketi instituta YouGov objavljenoj prije desetak dana, 25,2 posto birača će glasati za tu stranku, čime dolazi ispred socijaldemokrata premijera Stefana Loefvena (23,4 posto).

No po drugoj anketi, instituta Novus, objavljenoj u subotu, demokrati dobivaju 18,6 posto a socijaldemokrati 25,8 posto.

Nijedna parlamentarna stranka ne želi koalirati s SD-om i ne prihvaća njegova stajališta o useljenicima na koje gledaju kao na dobrodošlu radnu snagu u zemlji sa sve starijim stanovništvom.

Kopirati
Drag cursor here to close