Autohtoni HVO Sarajevo

Svečano obilježena 23. godišnjica utemeljenja HVO-a Sarajevo

Vijesti / Flash | 30. 05. 2015. u 06:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajevo sinoć je upriličila akademiju u povodu obilježavanja 23. godišnjice utemeljenja HVO-a Sarajevo.

Sudionici skupa su odali počast poginulim i preminulim pripadnicima HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko", kao i svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu, prisjećajući se suboraca koji su živote položili na oltar domovine i za slobodu svih građana Sarajeva.

Kako je ovom prigodom istaknuto, 29. svibnja 1992. godine službeno je utemeljen HVO Sarajevo, a pripadnici ove formacije bili su angažirani na prvim odbrambenim crtama sarajevskih naselja i lokaliteta - Otes, Azići, Stup, Dobrinja, Neđarići, Pofalići, Elektrotehnička škola, Vilsonovo šetalište, Grbavica, Hrasno brdo, Žuč, Zlatište, Osmice, Ilijaš, Semizovac, Hrasnica, Blekin potok...

Sudionike svečanosti pozdravio je prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo Marinko Pejić, istaknuvši da sjećanje na one koji su se nesebično žrtvovali u odbrani domovine Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada predstavlja trajnu obavezu i čast.

''Autohtoni HVO Sarajevo nastao je spontano iz potrebe da se brani grad Sarajevo i BiH. HVO Sarajevo je branio dostojanstvo i čast Hrvata i svih građana grada Sarajeva'' kazao je Pejić.

Naglasio je da je HVO Sarajevo ostao do kraja zajednički, te da je u njegovom sastavu bilo oko 40 posto Bošnjaka, naglašavajući kako je nužno nastaviti njegovati zajedništvo, razumijevanje i solidarnost.

''To nam treba. Bez zajedništva i bez razumijevanja nema budućnosti naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine'' kazao je prvi predsjednik HVO Sarajevo.

Čestitke u povodu 23. godišnjice utemeljenja ove postrojbe uputili su i novoizabrani predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo Vladimir Džakula i Edin Arnautović, uime organizatora otpora Kantona Sarajevo.

Među ostalim, sudionicima skupa predstavljena je svečana pjesma pod nazivom "Mir vama" koja je snimljena u povodu predstojeće posjete pape Franje Bosni i Hercegovini.

Svečanosti i domjenku uz progodan kulturno-umjetnički program, ptrehodilo je služenje Svete mise zadušnice za poginule i preminule branitelje i sve žrtve agresije (1992.-1995.) u Crkvi Sv. Ante, kao i učenje molitvi u sklopu večernjih namaza/obreda za poginule i umrle pripadnike HVO-a islamske vjere.

Kopirati
Drag cursor here to close