Smjena stranaka

Sve spremno za promjene u županijama

Vijesti / Flash | 19. 11. 2015. u 08:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovori napreduju i u svim županijama su dogovorene ministarske pozicije koje pripadaju SBB-u, potvrdio je Dnevnom avazu Ismir Jusko, glavni tajnik Saveza za bolju budućnost.

Naime, nakon formiranja nove Federalne vlade i pokretanja procedure za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, očekuje se i rekonstrukcija županijskih vlada u kojima koalicija SDA- SBB- HDZ BiH, ima dovoljan kapacitet za donošenje odluka.

Dnevni avaz navodi kako predstavnici stranačkih županijskih odbora održavaju ''posljednje sastanke radi hitne rekonstrukcije vlada sve u skladu sa Sporazumom o zajedničkim prioritetima''.

U interesu građana

Iz SDA i SBB-a navode da pregovori između ovih stranaka napreduju, a da su razgovori konstruktivni, ''sve radi što brže uspostave efikasnih vlada koje bi provodile reformsku politiku u interesu građana''.

Iz Županijskog odbora SDA Sarajevo kažu da će se koncem ovog tjedna završiti pregovori, a Hazim Bahtanović, tajnik Županijskog odbora SDA rekaoje kako će kadrovi SBB-a doći će umjesto onih iz DF-a ''u skladu s dogovorom političkih lidera''.

Savez za bolju budućnost, prema tome, predložit će kandidate za pozicije ministara kulture i sporta, zdravstva, za radi i socijalnu politiku, unutarnjih poslova te pravde i uprave, navodi Avaz.

Boljitak u vlasti

Tuzlanska županija novu vladu sačekat će još nekoliko dana. Sudeći prema izjavama predsjednika županijskih odbora, ''ostale su još finese u pregovorima''.

U ovoj županiji SDA i dalje pripada šest ministarstava, SBB prema najavama dobiva tri, a tri ministarstva pripasti će NSRzB-u, SBiH i BPS-u, koji podržavaju koaliciju. Mirsad Kukić, predsjednik KO SDA Tuzlanske županije kaže da je dogovoren kostur nove vlade te da ''nema potrebe za žurbom''. Iz SBB-a pak poručuju da će ta vlada biti formirana do kraja mjeseca.

I u Unsko-sanskoj županiji održani su već preliminarni razgovori, potvrdio je Sead Kadić, predsjednik Županijskog odbora SDA.

''U USK vlast čine SDA i A-sda, nismo imali ministara DF-a. Na toj platformi smo razgovarali, i sve će se promijeniti ulaskom SBB-a. U A-sda su prihvatili ulazak SBB-a u vlast i sukladno snazi SBB-a. Nema uvjetovanja, ima samo dogovora. Želimo da SBB uđe u vlast i da s 20 ruku, odnosno dvotrećinskom većinom, u županiju prenesemo klimu stabilnosti'', kazao je Kadić.

To je potvrdio i Sead Jusić, predsjednik ogranka SBB-a ove županije rekavši kako je dogovor postignut proporcionalno kapacitetima SBB-a.

Mostar miruje

Predsjednici klubova SDA, SBB-a i HDZ-a u Skupštini Zeničko-dobojske županije obavijestili su predsjedavajuću Draženku Subašić (DF) da su postigli koalicijskii dogovor o novoj skupštinskoj većini.

Istovremeno traže i sazivanje hitne sjednice županijske Skupštine, na kojoj bi bili imenovani novi ministri i predsjedavajući Skupštine, a koje će predložiti SBB. To, praktično, znači da će SBB i u uvoj županiji popuniti pozicije koje trenutno popunjavaju kadrovi DF-a, a to su ministarstva policije, zdravstva i prostornog uređenja i okoliša te predsjedavajućeg Skupštine.

Pregovori o rekonstrukciji Vlade započeti su i u Bosansko-podrinjskoj županiji, a izaslanik SBB-a u federalnom Domu naroda i član županijskog odbora SBB-a Goražde, kazao je kako će dobronamjernost i relaksiranost u pregovorima s viših razina prenijeti i u ovu županiju.

''Budući da SDA i SBB ne mogu samostalno formirati vlast, u tijeku je definiranje dodatnih koalicijskih partnera koji će nam biti predloženi i koje ćemo u potpunosti uvažiti. Očekujemo da će svi akteri pregovora poštovati izborni rezultat SBB-a '', rekao je Mušović.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kako je potvrđeno ih SBB-a, neće biti promjena u Vladi ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close