PRIŠTINA

Suzavac na pristalice "Samoopredjeljenje"

Vijesti / Flash | 13. 10. 2015. u 07:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovska policija upotrijebila je sinoć suzavac kako bi rastjerala pristalice Pokreta "Samoopredjeljenje" koji su tražili oslobađanje zastupnika osnivača tog pokreta Albina Kurtija, koji je nešto ranije uhićen.

"Samoopredjeljenje" je priopćilo da je došlo do "brutalne intervencije specijalne jedinice policije" nad građanima koji su se okupili ispred policijske stanice, prenosi Tanjug kosovske medije. Nešto ranije, glasnogovornik policije Baki Kelani izjavio je da je na ulazu u Prištinu, na temelju tjeralice nadležnog tužitelja, policija privela Kurtija i odvela ga na ispitivanje.

U priopćenju Pokreta "Samoopredjeljenje" navodi se da je Kurti uhićen na putu Uroševac-Priština. Kako se navodi, policija je zaustavila zastupnike Kurtija i Glauka Konjufca, zajedno s još dvojicom aktivista "Samoopredjeljenja" koji su se vraćali iz Skoplja. U priopćenju pokreta pisalo je da je policija obavila uhićenje "suprotno zakonima" i "bez ikakvog dokumenta s nalogom za uhićenje".

"Samoopredjeljenje" je odmah potom pozvalo aktiviste i simpatizere da se okupe kod policijske postaje i prosvjeduju zbog uhićenja bivšeg čelnika tog pokreta. Novinari koji su bili na mjestu događaja javili su da prosvjednici bacaju kamenje na policijsku postaju. Kurtija je policija u međuvremenu pustila na slobodu, nakon čega su pripadnici oporbe trijumfalno proglasili pobjedu i napetosti su ponešto popustile.

RTS javlja da je Priština nekoliko sati bila gotovo paralizirana te da je u neredima, u kojima je ozlijeđeno najmanje devet policajaca te nepoznat broj prosvjednika, zapaljeno nekoliko automobila, a osim policijske postaje, oštećene su navodno i prostorije Demokratske stranke Kosova Hashima Thacija.

Beta je prenijela da je na prosvjedu bio i Ramush Haradinaj, čelnik Alijanse za budućnost Kosova, stranke čiji su zastupnici, zajedno s onima pokreta Samoopredjeljenje, 8. listopada blokirali rad kosovskog parlamenta u znak prosvjeda protiv briselskog sporazuma između Prištine i Beograda da bi potom Albin Kurti u parlamentu aktivirao suzavac, zbog čega bi, po pisanju medija, mogao dobiti kaznu zatvora.

Sinoćnji prosvjed dogodio se uoči današnjeg nastavka dijaloga Srbije i Kosova uz posredništvo EU u Bruxellesu, gdje će dvojica premijera, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, razgovarati s visokom predstavnicom Federicom Mogherini o dosadašnjem napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i daljnjim koracima.

Kopirati
Drag cursor here to close