Upadanje u riječ

Sutkinja izbacila Ivu Sanadera iz Sudnice

Vijesti / Flash | 08. 04. 2014. u 13:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je nakratko, zbog upadanja u riječ na suđenju u slučaju Planinska izbačen iz sudnice, a nakon pauze sutkinja ga je upozorila da ubuduće poštuje pravila u sudnici, jer će ga u suprotnom iz nje trajno udaljiti do završetka dokaznog postupka.

"Izvedite optuženog vani", rekla je pravosudnim policajcima sutkinja Jasna Smiljanić, nakon što je bivši premijer unatoč njezinim upozorenjima nekoliko puta upao u riječ zamjeniku ravnatelja USKOK-a Tonćiju Petkoviću dok je ispitivao svjedoka Davora Blaževića, bivšeg šefa Sanaderovog osiguranja.

Sutkinja je potom odredila petominutnu pauzu nakon koje je Sanader vraćen u sudnicu, ali mu je sutkinja izrekla upozorenje.

Blažević je posvjedočio da u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj ulici nije mogao nitko ući nepregledan, osim štičenih osoba.

Na njegov iskaz prigovorio je suoptuženi Stjepan Fiolić koji je priznao da je premijeru nosio u Kozarčevu proviziju od zgrade koju je prodao Ministarstvu regionalnog razvoja iznad tržišne cijene.

Bivši ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić posvjedočio je da po njegovom dolasku na čelu tog Ministarstva nije plaćena nijedna rata kredita za tu zgradu već su obveze prenesene na Ministarstvo poljoprivrede koje se u tu zgradu uselilo.

Ministarstvo regionalnog razvoja, kazao je Pankretić, nije imalo potrebe za tom nekretninom jer se u međuvremenu preselilo u zgradu MORH-a na Krešimirovom trgu.

Bivši državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Karlo Đurešić kazao je da je ugovor o lizingu za kupoprodaju zgrade u Planinskoj prvi put vidio u ljeto 2009. kad su im stigle na naplatu prve rate kredita.

No, od Vlade su zatražili da tu zgradu prenese na neko drugo ministarstvo jer njima nije bila potrebna.

Posvjedočio je da je Ministarstvo regionalnog razvoja do preseljenja u zgradu MORH-a najam prostorija na više lokacija plaćalo 20 milijuna kuna godišnje.

U istom slučaju optužen je i Petar Čobanković koji je bio na čelu Ministarstva regionalnog razvoja prije Pankretića, a u vrijeme kad je bio sklopljen ugovor o kupovini sporne nekretnine od Fiolića za potrebe tog ministarstva. No Čobanković je priznao djelo i nagodio se s USKOK-om pa je osuđen na godinu dana zatvora, koji je već odslužio radom za opće dobro.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem trojice svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close