Nestanak novca

Suspendirani blagajnik BHANSA-e: Nisam odobravao isplate

Vijesti / Flash | 19. 04. 2016. u 10:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon otvaranja istrage o nestanku nekoliko stotina tisuća maraka iz blagajne Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), odvjetnik suspendiranog blagajnika kaže da je njegov klijent nevin, te da su sredstva isplaćivana bez njegovog znanja.

Nepravilnosti u poslovanju

Sarajevski odvjetnik Jasmir Muratović kazao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH da suspendirani blagajnik Dejan Pudar nije kriv za navodnu pronevjeru novca u BHANSA-i.

''Mi jedva čekamo da se raščiste svi detalji ovoga skandala. Pudar je upozoravao čelnike BHANSA-e na nepravilnosti u financijskom poslovanju. Sve ima dokumentirano, ali mu nikada nije odgovoreno. Pudar nije mogao sam podizati novac za akontacije za službena putovanja. Za to su trebala dva potpisa. Novac je ipak isplaćivan bez njegovog znanja, bez odluka o službenom putu, a troškovi su neuredno ili nikada pravdani'', rekao je Muratović.

Pudarov odvjetnik je zabrinut jer, nakon suspenzije njegovog klijenta, kako je kazao, nije izvršena primopredaja blagajne.

''Pudar je suspendiran i odmah nakon toga mu je zabranjen ulazak u zgradu. Nakon zabrane nije urađena primopredaja. Ne zna se stanje računa i sada se može njemu ‘natovariti’ sve ono loše što je rađeno godinama'', rekao je Muratović.

Uprava BHANSA-e je kazala da do kraja istrage ne žele komentirati slučaj nestanka novca.

Nestalo 40 tisuća KM

Početkom veljače ove godine BIRN BiH je pisao o nestanku novca iz BHANSA-e, nakon čega je iz ove kompanije potvrđeno da je zbog povrede službene dužnosti došlo do suspenzije glavnog blagajnika Dejana Pudara.

Pudar je krajem siječnja, kako je potvrđeno BIRN-u, nakon pregleda financijskog poslovanja, suspendiran jer se sumnja da je iz blagajne nestalo oko 400.000 maraka.

Trenutno Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), na zahtjev Tužiteljstva BiH, vrši provjere kako bi se utvrdile okolnosti nestanka novca iz blagajne BHANSA-e. Inspektori SIPA-e su sredinom veljače nekoliko sati proveli u uredima BHANSA-e pregledajući dokumentaciju.

''Eurocontrol'' se ne miješa u istragu

BHANSA ima milijunske godišnje prihode s obzirom da sav novac zarađen preletima aviona iznad BiH ''Eurocontrol'' uplaćuje na račun BHANSA-e i još jedne agencije.

Iz ''Eurocontrola'' su za BIRN BiH rekli da se ne žele miješati u istragu SIPA-e i Tužiteljstva BiH o nestanku novca.

''Eurocontrol'' ne finacira rad BHANSA-e niti bilo koje druge nacionalne agencije za kontrolu zračnog prometa. Mi samo skupljamo naknade u ime nacionalnih članica za prelete aviona. ''Eurocontrol'' nije uključen u istragu o nestanku novca i za nas je to pitanje lokalnog pravosuđa”, kazali su iz središta ove europske agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close