GPBiH

Suspendirana četiri policijska službenika jer su pustili Sefića preko granice

Vijesti / Flash | 13. 10. 2016. u 14:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Provedenim internim postupkom Granična policija BiH utvrdila je da je Operativni centar GPBiH informaciju o događaju i osobi prethodno dobivenu od MUP-a Županije Sarajevo, proslijedio svim organizacijskim jedinicama.

U skladu s tim informacije su bile dostupne policijskim službenicima na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac.

''Zbog nesavjesnog i nepravovremenog obavljanja službenih zadataka i površnog pristupa u obavljanju službene dužnosti policijskih službenika na MGP Uvac omogućen je izlazak S.S. iz BiH.

Također, utvrđeno je da nije postojao problem u sustavu protoka informacija između organizacijskih jedinica GPBiH, te da je propust prilikom kontrole S.S. uzrokovan isključivo ljudskim faktorom'', naveli su u priopćenju iz Granične policije.

Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskih službenika Jedinice granične policije Višegrad R.D., P.D., B.E. i B.A. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti 'neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka' i 'ponašanje koje narušava ugled policijskog organa'.

Policijski službenici privremeno su suspendirani do okončanja disciplinskog postupka, navodi se u priopćenju.

Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska S.S. preko granice. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta i drugih službenika GPBiH uključenih u obavljanje graničnih provjera ili prijenos informacija o događaju, bit će sankcionirani.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova KS-a Vedran Mulabdić će Neovisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara u skladu sa članom 50. Zakona o unutarnjim poslovima KS podnijeti inicijativu za smjenu policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo Vahida Ćosića, zaključeno je na izvanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

I komesar se oglasio priopćenjem u kojem traži da rad Neovisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo bude neovisan bez političkih utjecaja na rad članstva.

''Županijski premijer samoinicijativno je upućivao više pitanja policijskom komesaru i iznosio tvrdnje bez ikakvih dokaza, u cilju da ga pred Neovisnim odborom diskreditira i predstavi kao glavnog krivnja za tragične događaje'', naglasio je Ćosić.

Inače, Sanjin Sefić saslušan je kod suca za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu po međunarodnoj potjernici Bosne i Hercegovin, a trenutno mu je određen ekstradicijski pritvor koji može trajati najduže do dva mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close