Diplomat

Šušnjar imenovan veleposlanikom u Češkoj

Vijesti / Flash | 27. 08. 2016. u 08:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Šušnjar (39), vlasnik portala Poskok.info najmanje u sljedeće tri godine, a s mogućnošću produživanja na još jednu, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu u Pragu kao diplomat, potvrđeno je za Bljesak.info iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je potvrdio naš izvor, nakon što mu je propao angažman u Chicagu, gdje je najprije bio predložen za generalnog konzula, ali je cijeli postupak oboren uslijed velike bure koju su podigli pojedini sarajevski mediji, ali i nevladin sektor, Šušnjar je još na sjednici Predsjedništva 27. lipnja imenovan za veleposlanika u Pragu.

Šušnjar će u Češkoj zamijeniti Danku Savić, dosadašnju veleposlanicu, inače suprugu Senada Avdića, osnivača i urednika nekadašnjeg tjednika Slobodna Bosna, a danas internetskog portala.

Izvor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je pojasnio kako je Savić, koja je inače imenovana na prijedlog Željka Komšića, bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH, imenovana 2013. godine na ovu dužnost, ’’razriješena preko noći i u BiH treba biti vraćena početkom studenog’’.

U međuvremenu, Šušnjar će čekati agreman od Vlade Češke, nakon čega će početi pripreme za preuzimanje ove diplomatske destinacije.

Inače, uobičajena diplomatska praksa je da veleposlaničke pripreme traju oko dva mjeseca, a i na agreman se čeka oko dva mjeseca, što znači da bi Šušnjar u veleposlaničku fotelju u Pragu trebao zasjesti krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Također, očekuje se i skora promjena veleposlanika u Francuskoj, ali i još nekih diplomata iz hrvatske kvote.

Šušnjar je, podsjećamo, oslobođen optužbi za računalnu prevaru pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu gdje mu se sudilo po kaznenoj prijavi da je ''provalio u mail Damira Bećirevića, bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Amira Ibrovića, savjetnika u uredu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića''.

Šušnjar, koji se na sudu branio bez odvjetnika, izjavio je nakon presude kako je cijeli slučaj bizaran, a optužnica politički montirana kojoj je cilj bio ušutkivanje i kriminalizacija njega.

Kopirati
Drag cursor here to close