Zajedničke aktivnosti

Suradnja tužiteljstava BiH i Hrvatske važna u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina

Vijesti / BiH-EU | 21. 08. 2014. u 16:58 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tužitelj Goran Salihović i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na sastanku su istaknuli da je borba protiv organiziranog kriminala u regiji i suradnja između tužiteljstava jedan od prioriteta na europskom putu Bosne i Hercegovine, radi zaštite granica Europske unije i stvaranja sigurnijeg okruženja u regiji, na europskom putu BiH.

Glavni tužitelj Tužilaštva BiH Goran Salihović, sastao se s delegacijom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, na čelu s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom.

To je prva službena posjeta Cvitana Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, nakon imenovanja na funkciju čelnika DORH-a.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj suradnji tužiteljstava dvaju zemalja, a također, tužiteljstava već duže od godinu surađuju i na osnovu Protokola o suradnji u gonjenju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji je potpisan u Sarajevu, u lipnju prošle godine, uz podršku struktura Europske unije u BiH.

U proteklom razdoblju, tužiteljstva BiH i Hrvatske sudjelovala su i koordinirala više združenih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala u regiji, koje su se odnosile na predmete međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, krijumčarenja ilegalnih emigranata, krivotvorenja novca i drugih teških oblika organiziranog kriminala.

Suradnja dvaju tužiteljstava iznimno je važna na regionalnom i međunarodnom nivou u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i zbog zaštite granica i sprečavanja prekograničnog kriminala, jer je Republika Hrvatska od prošle godine članica EU, a Bosna i Hercegovina je u procesu približavanja europskim integracijama u kojem je uspostava vladavine prava jedan od najvažnijih prioriteta za proces priključenja.

U narednom razdoblju tužiteljstva će nastaviti koordinirati zajedničke aktivnosti i združene akcije protiv organiziranog kriminala, u kojima će sudjelovati više policijskih agencija u obje države jer organizirani kriminal zahtijeva odlučan i organiziran odgovor tužiteljskih i policijskih struktura.

Tijekom sastanka, Salihović i Cvitan istaknuli su da će se intenzivna suradnja nastaviti u narednim mjesecima, a javnost i građani rezultate ove suradnje moći će vidjeti nakon što se realiziraju aktivnosti u konkretnim predmetima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close