Velike štete

Sumiraju se štete smrtonosnog nevremena u Makedoniji

Vijesti / Flash | 04. 08. 2015. u 17:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trojica stanovnika tetovskog sela Šipkovica i još jedan sedmogodišnji dječak iz Tetova su poginuli u nevremenu koje je u ponedjeljak zahvatilo ovaj grad i okolinu, priopćila je policija, koja još traga za dvije osobe prijavljene kao nestale. Prema neslužbenim informacijama, u tetovsku bolnicu je primljeno 30-ak ozlijeđenih, od kojih je većina upućena na kućno liječenje.

Nevrijeme je trajalo nekoliko sati, a nakon toga se izlilo nekoliko rijeka u toj regiji koje su nosile sve ispred sebe.

U jednom od najteže pogođenih sela, Maloj Rečici, kako javlja reporter Slobodne Europe s terena, u utorak su ulice neprohodne i zatrpane kamenjem velikim čak i po jedan kubni metar, koje je bujica donijela.

Lokalni stanovnici kažu da je nevrijeme u ponedjeljak nosilo kamenje, drveće, automobile koji su bili parkirani ispred kuća, pa čak i vozila koja su bila puna ljudi koji su se u tom trenutku prevozili.

Stanovnici za ovakve štete nastale nevremenom krive i vlasti, jer, kako navode, odvodni kanal godinama nije očišćen, a pijesak i kamenje koje je voda donijela na ulice je ustvari građevinski otpad koji sada Šar planina vraća u selo.

U međuvremenu, Vijeće općin Tetovo je održao izvanrednu sjednicu, s koje je upućen apel za slanje pomoći u vodi, hrani i higijenskim proizvodima.

Vlada je na izvanrednoj sjednici donijela odluku da isplati jednokratnu pomoć od po 30.000 dinara, što je oko 500 eura, obiteljima zahvaćenim nevremenom, a stanje oštećenih imanja na terenu će procjenjivati specijalna komisija.

Lasko Mukaetov iz Direkcije za zaštitu i spašavanje informira da mehanizacija raščišćava pogođene regije..

''Stanje u ovoj regiji je alarmantno, nanosi vode i snažan vjetar su izazvali velike štete. Direkcija je angažirala 12 bagera i devet kamiona od kompanija iz te regije. Svi zaposleni u područnom odjeljenju su na terenu i prati se situacija. Ako bude potrebe angažirat ćemo i dodatnu mehanizaciju i ljude u toj regiji'', naveo je Mukaetov.

Mukaetov kaže i da je još rano za utvrđivanje ukupne materijalne štete, dodajući da procjene vrši svaka općina posebno.

U ponedjeljak je veliko nevrijeme zahvatilo i gradove Prilep i Štip, gdje je izazvana velika materijalna šteta.

Kopirati
Drag cursor here to close