Bespotreban problem

Suljagić: Izetbegovićev apel je kukavičje jaje, ministri DF-a neće doći na sjednicu!

Vijesti / Flash | 08. 06. 2015. u 18:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte u izjavi za novinsku agenciju Patria, a nakon izvanredne press konferencije Bakira Izetbegovića, lidera SDA na kojoj je pozvao ministre iz DF-a da dođu sutra na sjednicu Vlade FBiH i usvoje reformsku agendu, kazao je da ministri DF-a neće doći na sutrašnju sjednicu Vlade FBiH. 

"Bakir Izetbegović je posljednji koji nama može držati predavanja o reformama. Naši ministri su pokušali provesti najvažniju moguću reformu u ovoj zemlji, a to je okončavanje stranačke kontrole nad državnim poduzećima i vidjeli smo kako je to prošlo. Odgovor Bakira Izetbegovića i SDA je bio da nas zajedno s HDZ-om i Draganom Čovićem brutalno preglasaju", kaže Suljagić.

Dodao je kako isto onako kako su usvojili Uredbu o imenovanju upravljačkih struktura u javnim kompanijama bez glasova DF-a neka usvoje i tu reformsku agendu.

"Ministri DF-a nee doi na sjednicu iako e DF uvijek i bezrezervno biti za britansko - njemaku inicijativu. Bili u opoziciji ili u vlasti, svejedno" eljko Komi

Posted by Demokratska Fronta Bosne i Hercegovine on Monday, June 8, 2015


"Mi smo opozicijska stranka i kada ta agenda ili bilo koji njeni elementi dođu u Parlament FBiH tada ćemo razmotriti i podržati je u onoj mjeri u kojoj je od koristi građanima BiH. Jer, mi smo stranka koja je odgovorna prije svega građanima BiH", istakao je Suljagić, dodajući da se koristi ovom prilikom i da pozove premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da odmah krene u proces traženja nove većine ili da podnese ostavku, pošto se ova većina raspala zbog njegove bjelodane spremnosti da čini nezakonitosti u radu Vlade FBiH koju u DF-u "nismo mogli ni željeli trpiti, jer su građani BiH i odgovorni su pred zakonom."

"Ovo je vrlo providan pokušaj, cijela ta stvar s izvanrednom press konferencijom je kukavičje jaje. Od zadnjih 25 godina SDA je na vlasti 23 i Izetbegović je u SDA svih 25 godina i za reformsku agendu je bilo jako puno vremena. Ono što građani ove zemlje treba da znaju jeste da je ovo još jedno kukavičje jaje i pokušaj SDA da odgovornost za svoj nerad odnosno korupciju i kriminal u vlastitim redovima svali na nekog drugog", podcrtao je Suljagić.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH sazvao je po prvi put u njegovoj političkoj karijeri izvanrednu press konferenciju, navodeći da je BiH na raskrižju kada je u pitanju njezin reformski put.

Istaknuo je da je imao sastanak s veleposlanicima Europske unije i zbog njihove zabrinutosti činjenicom da je BiH na raskrižju kad su u pitanju reforme, pozvao je DF da nazoči sjednici Vlade FBiH na kojoj se treba usvojiti reformska agenda.

"Do četvrtka kada dolazi Johannes Hahn, europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju trebamo na entitetskim razinama usvojiti reformsku agendu. DF je obećao da će podržati ovu agendu, ali danas smo obaviješteni da ministri iz DF-a neće doći na sjednicu Vlade FBiH, a na kojoj je ova točka dnevnog reda", istaknuo je Izetbegović.

On je ovim putem pozvao DF i sve političke stranke da ne naprave sami sebi autogol.

"Do pucanja koalicije će doći zbog raspodjela pozicija u javnim poduzećima tj. onoga što narod zove fotelje. Podsjećamo, SDA nije tražila nijednu poziciju i spremni smo na moratorij, jedino tražimo da se reformske agende usvoje", kazao je Izetbegović dodavši da je u FBiH nastao jedan bespotreban problem.

Upitan da li je prije ove press konferencije kontaktirao Željka Komšića, lidera DF-a on je kazao da se jučer čuo s njim, a ovaj mu je rekao da će se tijekom tjedna vidjeti, ali da se sada radi o satima, a ne danima i da se vrijeme ne bi smjelo gubiti. Također, Bakir Izetbegović je kazao da je SDA spremna i na moratorij sporne Uredbe koja je zapravo najveći spor zbog čega je koalicija na razini FBiH pukla.

Novinari su željeli znati hoće li DF biti kriv ukoliko reformska agenda sutra ne bude usvojena i treba li HDZ odstupiti od politike koju je zagovarao do sada.

"Ne bih ja nikoga krivio, ali ovim putem pozivam sve da shvate ozbiljnost situacije. Da prestanu s politikama koje su kratkog daha. DF je Uredbu nazvao kao kršenje zakona, a to će utvrditi sudovi. Sada je najvažnije i apeliram na sve da prestanu s politikama ucjene i sjete se građana BiH koji su u situaciji kakvoj jesu", istaknuo je Izetbegović.

Inače u četvrtak treba biti potpisana svečana agenda o prihvaćanju reformskih procesa čime bi BiH otkočila svoj put ka EU.

Kopirati
Drag cursor here to close