Član Predsjedništva DF-a

Suljagić: Izetbegović Čoviću dao sve, a nama lomi ruke

AutoMoto / Flash | 01. 03. 2015. u 19:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bakir Izetbegović je uradio ono što neprijatelji ove države priželjkuju! Svojim ponašanjem i stavovima izbacio je Demokratsku frontu iz izvršne vlasti, i upustio se u političku avanturu s Draganom Čovićem u kojoj će on platiti visoku cijenu, a koja će koštati ovu državu što je daleko veći problem'', kazao je za novinsku agenciju Patria Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a.

Reagirajući na Komšićevo napuštanje sastanka o formiranju vlasti u Federaciji Suljagić je rekako kako ta stranka neće pristati da uđe u Vladu FBiH pod ''ponižavajućim uvijetima''.

'''Izetbegović se danas suštinski složio s Čovićem da je HDZ-ovih 110.000 glasova vrijednije od naših 150.000 i izabrao da, kolokvijalno rečeno, nama lomi ruke da pristanemo na četiri ministarske pozicije u Vladi FBIH, odnosno milostinju koju nam udijele on i Čović'', rekao je Suljagić za Avaz.

Dodao je kako je, čim su sjeli za stol, Izetbegović rekao Draganu Čoviću, lideru HDZ BiH, da mu daje sve što on želi.

''Šest ministarstava uključujući odmah financije, poljoprivredu odnosno sve najjače pozicije. Nakon što je rekao Čoviću da mu daje sve što on želi, krenuo je da lomi DF. Nije problem jesu li to četiri ministarstva i to što su nam ponuđena bukvalno ona u kojima se najmanje pitaš i u kojima djelujući možeš najmanje uraditi za dobrobit ove zemlje'', rekao je Suljagić.

Dodao je kako je problem u Izetbegovićevom odnosu premaDF-u.

''Mi smo stranka koja je osvojila više glasova od HDZ-a, a on u dogovoru s Čovićem želi da nas pojeftini. Mi ne želimo sudjelovati u takvim njihovim dilovima i zasigurno Izetbegović nije svjestan u što ga Čović uvlači. Nažalost, nije ovo njegova pamet već pamet Aljoše Čampare, Asima Sarajlića i Amira Zukića'', rekao je Suljagić.

Naglašavajući kako će DF ostati privržen većini formiranoj na državnoj razini te da ta stranka neće će biti rezervni točak bilo kojoj parlametnarnoj većini, Suljagić je rekao kako razgovori mogu biti nastavljeni samo pod drugim uvjetima.

S druge strane, predsjednik DF-a Željko Komšić je nakon napuštanja sastanka rekao kako će DF ostati dio vlasti u Vijeću ministara BiH, ali da će se "ukoliko kažu da DF smeta u Vijeću ministara, povući.

''Nismo mogli doći do dogovora. SDA je pristala da u Vladi FBiH ima šest ministara i premijera, da HDZ-u pripadne šest ministarstava, a DF-u četiri, što je za nas neprihvatljivo. DF je napravio dovoljno ustupaka kod Vijeća ministara BiH. Na ovaj način ne bi se poštovao izborni rezultat koji je ostvario DF", rekao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close