Bijeg iz karantene

Sukobi zbog ebole u Liberiji

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 13:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snage sigurnosti u Monroviji otvorile su danas vatru i bacile suzavac kako bi rastjerale ljude koji su ih gađali kamenicama u pokušaju bijega iz karantene uvedene zbog ebole.

U okršaju koji se odigrao u četvrti pod karantenom ranjeno je najmanje četvoro ljudi, prenio je Reuters.

Epidemija ebole u zapadnoj Africi dosad je odnijela više od 1.400 života, a preko 2.300 ljudi je zaraženo virusom.

Liberija je najteže pogođena zarazom, zbog čega su u toj zemlji proglašene izvanredne mjere, među kojima i zatvaranje prilaza glavnom gradu. Ebola se širi i u Sijera Leoneu i Gvineji, a zahvatila je i Nigeriju.

Ugoženo gospodarstvo u Liberiji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da zemlje pogođene epidemijom počinju osjećati nestašicu goriva, hrane i osnovnih potrepština pošto su zračne i pomorske kompanije suspendirale dolaske.

"British airways" produžio je do 31. prosinca suspenziju letova za Liberiju i Sijera Leone zbog zdravstvene situacije u tim zemljama. Letovi su prethodno bili obustavljeni do rujna.

Britanski avioprijevoznik, koji je imao četiri leta tjedno za Monroviu i Freetown, ponudio je putnicima koji su već kupili karte refundiranje, promjenu datuma leta ili promjenu putanje.

Vlada Francuske pozvala je danas "Air France" da privremeno obustavi letove za Freetown, prenosi Tanjug.

Sindikat "Air Francea", jedne od posljednjih kompanija čiji zrakolovi još lete za područja pogođena ebolom, pozvao je prije nekoliko dana svoje članove da odbiju letove za Gvineju, Sijera Leone i Nigeriju.

Radnik WHO prebačen u Hamburg

Radnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji se zarazio ebolom prebačen je danas avionom na liječenje u njemački grad Hamburg. Ovo je prvi pacijent obolio od ebole koji se liječi u Njemačkoj, priopćili su dužnosnici.

Riječ je o senegalskom epidemiologu koji se zarazio u Sijera Leoneu. On je sletio na aerodrom u Hamburgu, a potom će biti prebačen na izolirani bolnički odjel.

Konvoj policijskih i vatrogasnih vozila osigurati će specijalno opremljeno vozilo hitne pomoći na putu ka Sveučilišnoj bolnici Hamburg-Ependorf, koja je specijalizirana za liječenje zaraznih bolesti.

WHO je u lipnju zatražila da drugi njen službenik bude liječen u ovoj bolnici, ali je zaraženi zdravstveni radnik ubrzo potom umro, prenio je AFP.

Od ebole se na zapadu Afrike ove godine zarazilo više od 2.600 ljudi, a umrlo je 1.427 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close